Veleposlanik Benedejčič je sicer v okviru dogodka odprl razstavo o zunanji podobi slovenske državnosti z naslovom Vidna identiteta Slovenije - oblikovanje za državo. Razstava prikazuje opus enega najboljših slovenskih oblikovalcev Miljenka Licula.

Častna govorca na dogodku sta bila evropski poslanec Lojze Peterle in pomočnica generalnega sekretarja zveze Nato Kolinda Grabar-Kitarović.

Veleposlanik Benedejčič je izpostavil vlogo, ki jo je imel Peterle pri slovenski osamosvojitvi kot predsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade in vstopanju v zvezo Nato kot zunanji minister, pod katerim se je Slovenija vključila v program Partnerstvo za mir.

Prav tako je spomnil na dejstvo, da je bila Hrvaška prva država, ki je priznala Slovenijo, tako kot je bila Slovenija prva država, ki je priznala Hrvaško.

V tem smislu po njegovih besedah deluje tem bolj simbolično opus umetnika Miljenka Licula, slovenskega oblikovalca hrvaškega rodu, ki je v zadnjih dveh desetletjih ključno prispeval k zunanjih podobi slovenske državnosti na denarju, dokumentih in tudi poštnih znamkah.

Udeležbo pomočnice generalnega sekretarja zveze Nato na dogodku pa je veleposlanik izpostavil kot jasno potrditev tega, da zavezništvo stoji z ramo ob rami s Slovenijo, ko ta vstopa v tretje desetletje svoje državnosti.

Glede na to, da je bil cviček pijača sprejema, je navzoče nagovorila tudi princesa cvička Jasmina Podlesnik in jim predstavila to slovensko vinsko posebnost.

Sprejem je popestrila godba Slovenskih železnic, ki je poleg Zdravljice in himne Slovenske vojske Naprej, zastava slave zaigrala tudi venček slovenskih zimzelenih melodij.

Sicer pa so lahko udeleženci sprejema poleg treh vrst cvička poskusili še pravo kranjsko klobaso, slovensko pivo, potico in blejske kremne rezine.

Na predvečer sprejema na sedežu Nata je ob dnevu državnosti in 20. obletnici mednarodnega priznanja Slovenije potekala tudi slovesnost ob Prešernovem spomeniku na Schumanovem krožišču, na katero je Slovenke in Slovence v Bruslju povabil evropski poslanec Peterle.