Kanclerka je na konferenci nemških družinskih podjetij opozorila, da pri reševanju dolžniških težav v območju evra ni le pomanjkanja zaupanja med vlagatelji, temveč tudi pomanjkanje zaupanja med političnimi igralci v evrskih državah.

S krizo zaupanja se je mogoče po njenih besedah spopasti le tako, da se začne probleme reševati pri njihovih koreninah. "Zagovarjam stališče, da je treba odpraviti vzroke, ne simptomov," je poudarila.

Znova se je pritožila tudi nad razpravami o spopadu s krizo, ki se vrtijo okoli za in proti ukrepom za rast in ukrepom za uravnoteženje državnih proračunov. Te razprave je označila za "čisto bedarijo".

Pred vrhom skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20), ki bo prihodnji teden v mehiškem Los Cabosu, je napovedala še, da se ne bo pustila prepričati k sprejemu "hitrih rešitev", kot so skupne evrske obveznice. "Povprečnost ne sme postati standard," je prepričana.

Voditelji evropskih držav, ki so del G20, bodo imeli sicer danes popoldne pripravljalno videokonferenco, je sporočil tiskovni predstavnik predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya. Gre za Nemčijo, Francijo, Italijo, Španijo in Veliko Britanijo.

Novi francoski premier je medtem danes dejal, da bi morali Nemčija in Francija pri iskanju izhoda iz krize tesno sodelovati.

Za radio Europe 1 je povedal, bo za reševanje težav potreben boljši dialog, kot je ta, ki se odvija trenutno. Pri tem je zanikal namige o oblikovanju koalicije, ki naj bi izolirala Nemčijo.

Medtem ko namreč nekatere države s Francijo na čelu zagovarjajo rešitve v smeri spodbujanja rasti, se Nemčija v prvi vrsti zavzema za varčevanje. Ayrault je zatrdil, da bi bila izolacija Merklove "slaba pot".