Predvsem s strani vodilnih v ZDA so v zadnjih tednih prihajali pozivi in nasveti članicam območja evra, naj sprejmejo ambiciozne ukrepe za rešitev težav v območju skupne valute, češ da je prav dogajanje v Evropi ključni zaviralni dejavnik in grožnja ameriškemu gospodarstvu. Podobni pozivi so prišli tudi s strani nekaterih hitro rastočih držav.

Draghi je na novinarski konferenci po današnji seji sveta ECB poudaril, da s prelaganjem razlogov za domače težave na dogajanje na stari celini ne gre pretiravati. Kot je pojasnil, bi ob pretiranem sklicevanju na evropske težave lahko sklepali, da so ZDA malo odprto gospodarstvo, kar pa ni dejstvo.

Po takem razmišljanju bi v skrajni fazi lahko rekli, da so vse domače težave povezane z Evropo, je nadaljeval. Ob tem je spomnil, da imajo tudi ostala velika gospodarstva svoje težave. "Ni samo območje evra tisto, ki mora storiti svojo nalogo," je zatrdil.

Draghijevo sporočilo je bilo, da morajo vsa velika gospodarstva najprej narediti svojo domačo nalogo, nato pa razmišljati o učinkih prelivanja težav z drugih koncev sveta. To naj bi bilo tudi evropsko sporočilo na prihodnjem vrhunskem zasedanju skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) v Mehiki.

Trenutne razmere v območju evra sicer po njegovih niso tako resne kot v času propada ameriške investicijske banke Lehman Brothers. Prepričan je, da je svet še vedno daleč od tega. Pojasnil je, da je bila razsežnost tistih težav velika, trajalo pa je kar nekaj časa, preden so odločevalci ugotovili, kako se nanje odzvati. Sedaj za razliko od takrat večinoma vemo, kaj storiti, je dodal.

Draghi je povedal še, da sta strah in negotovost na finančnih trgih glede razvoja dogodkov v območju evra delno upravičena, vendar pa trgi po njegovem prepričanju podcenjujejo politično zavezo članic območja evra za ohranitev stabilnosti skupne valute in njihovo zavedanje o izjemnih koristih, ki jih je evro prinesel v finančnem, gospodarskem in političnem smislu.