Obama in Cameron sta se v pogovoru pozno v torek po evropskem času strinjala glede "potrebe po oblikovanju nujnega načrta za spopad s krizo in ponovno vzpostavitev zaupanja na trgih, pa tudi dolgotrajnejše strategije za zagotovitev močne skupne valute", so danes sporočili iz Downing Streeta.

Tiskovna predstavnica britanske vlade je ob tem spomnila še, da Cameron že dalj časa opozarja na potrebo po bolj odločnem delovanju držav z evrom v smeri razrešitve dolžniške krize. V četrtek se sicer britanski premier odpravlja v Berlin, kjer bo o svojih idejah govoril tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je medtem danes v ločenem telefonskem pogovoru govoril z namestnikom kitajskega premierja Wangom Qishanom. Tudi v tem pogovoru je bil v ospredju "razvoj dogodkov na mednarodnih trgih" in zaustavljanje globalne gospodarske rasti.

Zadnje dni se krepi predvsem zaskrbljenost zaradi usode Španije, ki jo tare huda kriza v bančnem sektorju. Madrid je že nakazal, da bo morda pri reševanju bank potreboval pomoč drugih evropskih držav. Nemčija je danes ponovila stališče, da se lahko za sredstva iz evropskih rešilnih skladov prijavijo le države, ne pa posamezne banke.