Na vprašanje, ali ga skrbi tempo ratifikacije v članicah unije, še posebej v sosedi Sloveniji, je Josipović odgovoril, da skrbi ni, da vse poteka po pričakovanjih in da se doslej ni zgodilo nič, kar bi lahko razumeli kot resno grožnjo ratifikaciji pristopne pogodbe.

Slovenci so sosedje in prijatelji

"Slovenci so naši sosedje, prijatelji. Prepričan sem, da ni niti enega odprtega vprašanja, ki bi bilo te narave, da bi ogrozilo ratifikacijo," je dejal hrvaški predsednik. Ratifikacija pogodbe je po njegovem mnenju v skupnem interesu vseh.

Na dodatno vprašanje, kako torej razume prelaganje ratifikacije v Sloveniji, pa je Josipović odgovoril z besedami: "Še enkrat poudarjam - ne verjamem, da bodo problemi."

Kot morebitni razlog za prelaganje ratifikacije je omenil notranjepolitične razloge Slovenije. Pri tem je spomnil na bližajoče se predsedniške volitve v Sloveniji in menil, da bi bilo dobro, da se vprašanja ratifikacije ne bi politiziralo in vnašalo v predvolilno tekmo.

"Vsi moji stiki s slovenskimi voditelji so potekali v najboljšem prijateljskem vzdušju in prepričan sem, da bo tako ostalo," je še dejal hrvaški predsednik v izjavi za novinarje v Bruslju po srečanju s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem.

Van Rompuy poziva države članice, naj ratificirajo pristopno izjavo

Van Rompuy pa je spomnil, da je hrvaško pristopno pogodbo doslej ratificiralo osem članic unije, vse preostale pa je spodbudil, naj to prav tako storijo, da bo lahko Hrvaška članica unije postala julija prihodnje leto, kot je načrtovano.

Predsednik Evropskega sveta je tudi ponovil oceno Evropske komisije in članic unije, da se Hrvaška dobro pripravlja na članstvo, a da mora ponekod še okrepiti reformna prizadevanja, predvsem na področju pravosodja, pravice, svobode in varnosti ter konkurence.

Van Rompuy je še izpostavil, da oba s hrvaškim predsednikom čestitata Tomislavu Nikoliću za izvolitev za predsednika Srbije ter ob tem poudarjata pomen dobrih sosedskih odnosov in sprave v regiji Zahodnega Balkana.

Josipović pa je še poudaril, da je Hrvaška popolnoma predana izpolnjevanju svojih zavez, da bo uresničila vse in da bo popolnoma pripravljena na članstvo julija prihodnje leto. Hrvaški predsednik je prepričan, da bo Hrvaška takrat res 28. članica unije.

Prav tako je Josipović zatrdil, da Hrvaška podpira države v regiji pri njihovem približevanju uniji, a izpostavil, da ima vsaka država svoj ritem, ki je odvisen od izpolnjevanja meril. Na vprašanje, ali se bo udeležil inavguracije Nikolića, pa je odgovoril, da ni dobil vabila nanjo.