Ob tem so dodali, da je "jasno, da to vprašanje presega pristojnosti prehodne vlade", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška kanclerka je pred tem odločno nasprotovala zamisli o pripravi referenduma o tem vprašanju, ki ga je oktobra lani predlagal socialist, takratni grški premier George Papandreu. Ta je bil nato prisiljen k odstopu, potem ko so ga zapustili lastni poslanci, ki so nasprotovali varčevalnim ukrepom, ki so jih zahtevali Evropska unija, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka v zameno za mednarodno posojilo.

Napovedi možnosti izstopa Grčije iz območja evra so vse glasnejše, odkar grške stranke po predčasnih volitvah 6. maja, na katerih so slavili nasprotniki varčevalnih ukrepov, niso uspeli sestaviti vlade.

V današnjem telefonskem pogovoru s Papuljasom je nemška kanclerka izrazila podporo naporom Grčije pri preseganju gospodarske krize. Poudarila je še, da je Bruselj pripravljen preučiti politike, ki bi lahko vzpodbudile rast in ustvarjanje delovnih mest v Evropi.

Vzpodbujanje gospodarske rasti bo tudi glavna tema izrednega evropskega vrha 23. maja v Bruslju, so še sporočili iz urada začasnega premiera Panajotisa Pikramenosa.