Dogovor EU, ki je bil sprejet na trilogu danskega predsedstva, ne vključuje Hrvaške in naših ostalih južnih sosed, ki še niso članice, obveljal pa naj bi do leta 2014, ko naj bi se julija cene še znižale. Sicer pa ne gre za prvi tak dogovor. Spomnimo, EU je pravila za znižanje cen gostovanja v tujih omrežjih za odhodne in prejete klice uvedla leta 2007, dve leti kasneje jih je razširila še na SMS sporočila, trenutni dogovor pa se letos julija izteče.

Konkurenčnost in transparentnost

Novi dogovor, ki bo veljal do 2014 prinaša še druge novosti za potrošnike, ki naj bi povečale konkurenčnost v sektorju in okrepile možnost izbire. Tako boste poleg cenejše telefonije v tujini izbrali tudi alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko. Poleg prijaznosti uporabnikom bodo nova pravila zagotovila tudi večjo transparentnost in izboljšala obveščanje o stroških za gostovanje v mobilnih omrežjih.

Kljub temu, da gre trenutno še za nepotrjeni dogovor, pa naj bi potrditev članic bila zgolj še formalnost in se potrditev prilčakuje na zasedanju. To je pokazala tudi razprava v parlamentu.

Še dodatna nižanja v 2014

Poleg zgoraj že omenjenih prvih pocenitev sledijo v nadaljnjih dveh letih še dodatna znižanja. Julija 2013 se bodo cene za SMS sporočila znižale na največ 8 centov, julija 2014 pa na največ 6 centov, (trenutno znašajo 11 centov). Cene za prenos podatkov bodo julija 2013 največ 45 centov za megabajt, julija 2014 pa največ 20 centov, omejitev cen trenutno ni.

Evropski poslanci in komisarka Neeli Kroes so dejali, da je to ''darilo državljanom ob dnevu Evrope (ki smo ga preznovali včeraj) in dokaz, da jim Unija prinaša neposredne koristi.'' Kljub temu se bojijo, da ne bi podjetja izpad dohodka iz tujine nadomestila z višjimi cenami doma.