Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Mestna občina Ljubljana sta danes na ljubljanskem Kongresnem trgu pripravili tradicionalno slovesnost Evropa Ljubljani - Ljubljana Evropi. Zbrane je nagovoril tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je spomnil, da ob dnevu Evrope praznujemo idejo skupnosti, ki nas povezuje. "Idejo, ki je iz strpnosti in spoštovanja vsega, kar nas deli in povezuje v evropskem prostoru, prerasla v prepričanje, da je sodelovanje naša prava skupna pot," je dejal.

Ekstremizem se krepi na vseh političnih polih

"A kriza je tu. Zaupanje kopni in dvomi rastejo. Pri nas doma in drugod po Evropi," opozoril Potočnik in dodal, da je čutiti naraščanje nestrpnosti, vse več je iskanja krivcev za razmere, v katerih smo se skupaj znašli, in kazanja s prstom na soseda, vse manj je tudi pripravljenosti za solidarnost in pomoč ljudem v stiski.

Kot pravi Potočnik, se krepi ekstremizem na vseh političnih polih. "Zato mora biti glas vseh tistih, ki ne pristajamo na tako prihodnost, močan in odmeven. V času, kot je današnji, je treba strniti demokratične vrste, trdo poprijeti za delo, se soočiti s problemi, verjeti v svoje sposobnosti in v prihodnost," še opozarja evropski komisar.

"Zato težavam vsakdana navkljub praznujmo," je pozval Potočnik, ki meni, da je ideja poguma, ki je povezala Evropo, vredna praznovanja. "Naše sporočilo dvomu in nestrpnosti pa naj bo jasno in glasno: vemo, kaj imamo in temu, kar imamo, se ne bomo odrekli zlahka," je še poudaril.

Glavna mesta so tista, ki lahko Evropi pokažejo pot racionalnega vedenja

Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru spomnil, da se Evropa danes sooča z veliko težavo, na kakšen način bi poleg nujnih varčevalnih ukrepov zagotovila tudi dodano vrednost, delovna mesta in razvoj za vsako državo ter posameznika.

Janković tudi meni, da so glavna mesta tista, ki lahko Evropi pokažejo pot razvoja in pot racionalnega vedenja. "Lahko smo samozavestni in svojo samozavest lahko kažemo celotni Evropi. Lahko tekmujemo z vsemi, predvsem pa lahko ohranimo tiste vrednote, ki so nam jih dali naši predniki leta 1945 - tovarištvo, prijateljstvo, sodelovanje in spoštovanje ljudi," je povedal.

Evropske države namreč 9. maj praznujejo kot dan zmage nad nacizmom in fašizmom. 9. maja 1945 se je namreč v Evropi uradno končala druga svetovna vojna. 9. maj pa je tudi ljubljanski mestni praznik.

Na današnji slovesnosti so v umetniškem programu nastopili Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Simonom Krečičem ter solistoma, tenoristom Janezom Lotričem in sopranistko Mihaelo Komočar.