"Povsem konkretnih ukrepi za rast so sicer že nekaj časa na dnevnem redu, a za junijski vrh EU pripravljamo agendo za rast," je v pogovoru za časnik Leipziger Volkszeitung povedala Merklova.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je ta teden sicer napovedal, da bi se voditelji EU utegnili o strategiji za rast na neformalnem srečanju pogovarjati že pred uradnim vrhom EU konec junija. Do tega srečanja bi v vsakem primeru prišlo po drugem krogu francoskih predsedniških volitev, kjer si s precej različnimi pogledi nasproti stojita socialist Francois Hollande in dosedanji desnosredinski predsednik Nicolas Sarkozy.

Podrobnosti o novih ukrepih za pospešitev rasti v območju evra in celotni EU ni razkrila, je pa dejala, da si lahko predstavlja še okrepljeno vlogo EIB kot hišne banke EU.

Močnejša vloga te banke, morebiti tudi z dokapitalizacijo, je na dnevnem redu že nekaj časa. Poleg tega v Bruslju skupaj s članicami izvajajo tudi dejavnosti za izboljšanje učinkovitosti črpanja sredstev EU, tu pa so še projektne obveznice in odprava preostalih ovir za polno delovanje notranjega trga.

Merklova je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa že v petek v pogovoru za regionalno televizijsko postajo NDR dejala, da bi fiskalni pakt lahko dopolnili s paktom za rast. Pri tem pa je zatrdila, da ukrepi za rast ne zahtevajo vedno novih izdatkov.

Merklova je namreč glasna nasprotnica spodbujanja rasti z novim zadolževanjem. Na pozive evropske levice, med njimi Hollandea, naj da unija večji poudarek na spodbujanju gospodarske rasti, je Merklova danes pojasnila, da novi stimulacijski paketi Evropi ne bi pomagali.

"Javnofinančno disciplino mora zato spremljati politika, ki spodbuja rast in zaposlovanje in krepi gospodarsko konkurenčnost držav, ne pa znova rast na kredo," je odločna nemška kanclerka.

V tej luči je na Hollandove načrte po reviziji medvladne pogodbe o fiskalnem paktu znova jasno povedala, da o paktu ne bo novih pogajanj. Tega je v začetku marca podpisalo 25 članic EU, na Portugalskem, v Sloveniji in Grčiji so ga parlamenti že ratificirali, v veliko članicah je že v parlamentarnem postopku, na Irskem pa se bodo volivci o njem izrekli na referendumu, je pojasnila.