Evropska poslanka Mojca Kleva je pred dnevi na Evropsko komisijo naslovila parlamentarno vprašanje o tem, kaj lahko in kaj namerava storiti Komisija v zvezi z neskladji Googlovega Pravilnika z evropsko zakonodajo. Parlamentarna vprašanja so sicer namenjena opozarjanju na težave s katerimi se srečujejo državljanke in državljani.

Pravilnik po ugotovitvah različnih nadzornikov krši Direktivo 95/46 (EK) Evropskega parlamenta in Sveta o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov, še posebej glede informacij, ki se nanašajo na osebne podatke.

CNIL je sklenil, da je za povprečnega uporabnika, ki nov pravilnik bere, nemogoče razlikovati katero pravilo velja za posamezno orodje ali storitev glede na vrsto podatkov, uporabnika ali glede na pravico dostopa do teh orodji ali storitev. Podobno je CNIL ugotovil, da je tudi za izkušenega uporabnika težko določiti točno kateri podatki so s kakšnim namenom združeni s posameznim orodjem. Zaradi slabega razumevanja pa prihaja do strahu pred uporabo Googlovega brskalnika in Googlove spletne pošte.

Tudi na uradu informacijskega pooblaščenca pri nas že dolgo opozarjajo na nevarnosti puščanja elektronskih sledi, kar se danes dogaja tudi nevede in ne prostovoljno. Ugotavljajo, da je Pravilnik ves čas na robu ali celo presega meje evropskih določil. V izogib nevšečnostim zaenkrat priporočajo zgolj to, da si posamezniki natančno preberejo Pravilnik.

Podjetje spoštuje le zakone tiste države, kjer ima sedež

Do takšnih odstopanj od zakonodaje prihaja zato, ker ima podjetje sedež v ZDA deluje pa po celem svetu. Po pravilih je dolžan Google spoštovati le zakone tiste države kjer ima sedež, pojasnjujejo tako na uradu informacijskega pooblaščenca kot tudi na SI-CERT-u. "Na Kitajskem so se zaradi velikosti tržišča odločili za preoblikovanje ponujenih storitev, da bi ustrezali strogi zakonodaji, samo Slovenija na primer je za Google premajhna, da bi znatno vplivala na njihove odločitve,“ pojasnjujejo na SI-CERt-u. Ali je premajhna tudi Evropa, bo jasno ko bo svoje odločitve sporočila Komisija.