Namen procesa, ki ga je danes zagnal Füle, je najti nove načine za tesnejše povezovanje Kosova z EU, ki ga sedaj močno ovira dejstvo, da pet članic unije - Španija, Romunija, Slovaška, Ciper in Grčija - ne priznava neodvisne kosovske države.

Füle je začetek študije zagnal na prvem srečanju na novo ustanovljenega kosovskega nacionalnega sveta za evropsko integracijo. To je svetovalno telo, ki je bilo oblikovano v kabinetu kosovske predsednice Atifete Jahjage, ki bo oder za razpravo in iskanje nacionalnega konsenza o evropskih vprašanjih.

"Študija izvedljivosti bo utrdila politike integracije Kosova," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal Füle. Napovedal je, da bo spremljal uresničevanje evropskih standardov in tudi predlagal ukrepe, ki jih bo moralo Kosovo sprejemati.

Še pred zasedanjem sveta se je evropski komisar na štiri oči sestal s predsednico Jahjago. kot so sporočili iz njenega kabineta, sta govorila o vprašanjih, vezanih na delovanje sveta, o integraciji manjšin in o uresničevanju sporazumov, ki so bili doseženi v okviru dialoga med Beogradom in Prištino, še navaja Tanjug.

Jahjaga je na začetku konstitutivne seje sveta izpostavila, da je to telo namenjeno vzpostavljanju institucionalnega in družbenega konsenza v državi. "Kot institucija imamo voljo, da ustvarimo vse pogoje za zagotovitev boljšega življenja naših državljanov," je dejala.

Obljubila je tudi, da bodo na Kosovu izvedli vse potrebne reforme za povečanje učinkovitosti institucij in za pospešitev dinamike integracije v EU. Kot je ocenila, sta proces vizumske liberalizacije in sedaj omenjena študija izvedljivosti pomembna koraka Kosova proti temu cilju.

Študija izvedljivosti je sicer eden od "korenčkov" za Kosovo, s katerimi želi unija uravnotežiti svoj pristop do Prištine in Beograda. Odločitev o tej študiji je bila sprejeta istočasno z odločitvijo, da Srbija dobi status kandidatke za članstvo v uniji.