Evropski parlament se je odločil, da bo na podlagi vrste novih razkritij nadaljeval preiskovalno delo. Poročevalka o domnevnem premeščanju in nezakonitem pridržanju zapornikov na evropskih tleh Helene Flautre pa si ob tem želi, da resnica pride na dan in da evropske vlade prevzamejo odgovornost.

Fajonova je glede problematike povedala, da smo slišali "vrsto novih informacij in dokazov s strani mednarodne nevladne organizacije Amnesty International, preiskovalcev tajnih zaporov in zagovornikov žrtev o sodelovanju evropskih vlad z Obamovo in Bushevo administracijo pri premeščanju ujetnikov in obstoju pripornih centrov v Litvi in Romuniji ter novih podatkov o skrivnih letalskih poletih med evropskimi prestolnicami“.

"Evropske vlade niso izvedle ustreznih neodvisnih preiskav, še več, povečini jih zavračajo in si zatiskajo oči pred domnevnimi najresnejšimi kršitvami človekovih pravic na evropskih tleh," meni Fajonova in dodaja, da je "grozljivo, da do sedaj nismo uspeli razkriti oklepa državnih skrivnosti, v katerega so se zavile vlade držav članic. Molk v najvišjih političnih krogih mora zamenjati priznanje. To je naša skupna moralna odgovornost."

Fajonova sicer poudarja, da bo delo naporno in občutljivo ter da bo sodelovanje preiskovalnih organov in oblasti, pa tudi medijev, izrednega pomena.

Dodaja tudi, da bodo morali opraviti vrsto misij. Prva bo v Litvi, kjer so oblasti priznale obstoj dveh skrivnih priporov, zatem pa ustavile neodvisno preiskavo. "Močno nas skrbi Makedonija, ki kljub obstoju resnih dokazov o vpletenosti v nezakonito pridržanje in premeščanje zapornikov, vztrajno zavrača sodelovanje," pravi Fajonova.

Evropski parlament bo z razpravo nadaljeval 12. aprila.

Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) pa je danes članice EU pozvala, naj se ponovno zavežejo k preiskavi o svoji povezanosti v operacije Cie, s katerimi so premeščali osumljene teroriste. Po besedah organizacije je namreč med članicami prisotno pomanjkanje politične volje, da bi prišli do resnice. AI zato članice EU poziva k polnemu sodelovanju z Evropskim parlamentom, vključno s posredovanjem informacij in odobritvijo obiskov.

S tem vprašanjem se v svoji preiskavi ukvarjal tudi Svet Evrope. Po njegovih ocenah je natančno število nemogoče ugotoviti, vendar pa bi naj Cia organizirala 1245 preletov nad Evropo. Poročevalec SE Dick Marty je v preiskavi leta 2007 obtožil 14 evropskih vlad, da so Cii dovolile vodenje pripornih centrov oziroma ji med letoma 2002 in 2005 dovolile prelete terorističnih osumljencev nad njihovim ozemljem, poroča ameriška tiskovna agencija AP.