Zagon spletne strani so v Koebenhavnu na posebnem dogodku obeležili evropska komisarka za podnebno prilagajanje Connie Hedegaard, danska ministrica za okolje, ki trenutno predseduje EU, Ida Auken in izvršna direktorica Evropske agencije za okolje Jacqueline McGlade.

Spletna platforma bo javno dostopna, njen namen pa je ponuditi vsebinsko podporo oblikovalcem politik na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni pri pripravi ukrepov in politik za prilagoditev na posledice podnebnih sprememb.

Pri razvoju spletne strani Climate-Adapt so sodelovali tako strokovnjaki kot državni uradniki, uporabnikom pa bo platforma omogočala dostop do celovitih in med seboj povezanih informacij o pričakovanih posledicah podnebnih sprememb za Evropo, izpostavljenosti posameznih regij, držav in gospodarskih sektorjev ter o dejavnostih za prilagajanje na podnebne spremembe na različnih ravneh.

Ponuja tudi študije primerov in spletna orodja za načrtovanje prilagoditvenih ukrepov ter podatke o raziskovalnih projektih in strokovnih študijah.

Po prepričanju komisarke Hedegaardove gre za izjemno koristno orodje, ki bo političnim odločevalcem pomagalo pri izbiri najboljših rešitev na tem področju. Pojasnila je, da je bila prav izmenjava informacij in dobrih praks šibka točka unije na področju snovanja strategij za prilagajanje na podnebne spremembe.

Platforma Climate-Adapt je dostopna na naslovu http://climate-adapt.europa.eu