IMF je decembra lani ocenjeval, da se bo grško gospodarstvo letos skrčilo za tri odstotke, leta 2013 pa naj bi bila dosežena minimalna 0,3 odstotna rast.

Tokratni izračun IMF za leto 2011 govori o 4,8 odstotnem upadu BDP v letošnjem letu, prihodnje leto naj bi nazadoval še za tri odstotke, v letu 2014 pa naj bi se končno po eni najhujših recesij v povojnem obdobju začela rast. Ta naj bi znašala 2,5 odstotka.

Raven grškega dolga naj bi do leta 2013 porasla na 167 odstotkov BDP, potem pa bi začela počasi padati do leta 2020, ko bi dosegla 117 odstotkov BDP.

Odbor izvršnih direktorjev IMF je v četrtek odobril 28 milijard evrov prispevka IMF k drugemu programu pomoči za Grčijo. Generalna direktorica IMF Christine Lagarde je dejala, da si je Grčija v zadnjih dveh letih, sredi globoke recesije in težavnega družbenega okolja, močno prizadevala za uresničevanje celovitih in bolečih ukrepov.

Vendar pa izzivi po njenih besedah ostajajo veliki. Med njimi je še vedno slaba konkurenčnost grškega gospodarstva, visoka raven javnega dolga in preslabo dokapitaliziran bančni sistem.