Za potrošnike, še posebej sladkorne bolnike in ljudi na dieti, je podatek o dodanem sladkorju oziroma sladilih pomemben.

Pijače, označene kot sadni sokovi, v prihodnje ne bodo smele vsebovati nobenega sladkorja ali sladil. "Nektarji", ki so narejeni iz sadne kaše in vode, bodo lahko vsebovali sladkor ali sladila, vendar pa na embalaži v primeru dodanih sladil, kot je saharin, ne bo smelo biti oznake "ni dodanega sladkorja".

Mešanica dveh sokov bo morala imeti "pravo" ime

Mešanica dveh sokov bo morala poslej imeti ime, ki že nakazuje vsebino. Na primer, mešanica iz 90 odstotkov jabolčnega in 10 odstotkov jagodnega soka bo morala biti "sok iz jabolk in jagod", medtem ko je po sedanji zakonodaji lahko označena kot "jagodni sok". Naziv "mešani sok" pa bodo proizvajalci lahko uporabili za mešanico sokov treh ali več vrst sadja.

Direktiva na seznam surovin za proizvodnjo sadnih sokov uvršča tudi paradižnik. Proizvodnja in prodajo paradižnikovega soka bodo tako sedaj urejala pravila, ki veljajo za sadne sokove in ne zgolj splošna prehrambena zakonodaja EU.