Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, kompromis predvideva, da bo Kosovo na regionalnih srečanjih nastopalo pod imenom Kosovo, ki mu bo dodana zvezdica. Ta bo uvajala opombo: "Ta napis ne prejudicira statusa Kosova in je v skladu z resolucijo ZN 1244 in mnenjem Meddržavnega sodišča o kosovski deklaraciji o neodvisnosti". Zahteva Prištine, da se v opombi omeni tudi njeno deklaracijo o neodvisnosti Kosova, ni bila sprejeta. Vodja srbskih pogajalcev Borislav Stefanović je po zaključku pogovorov ocenil, da je dogovor v skladu s srbskimi nacionalnimi interesi. Dodal je, da so zdaj izpolnjeni vsi pogoji Evropske unije, da Srbija dobi status kandidatke za članstvo v EU.

Srbski predsednik Boris Tadić je pozdravil dogovor in ocenil, da to pomeni, da Kosovo na regionalnih forumih ne bo prisotno kot neodvisna država. "Z doseženim dogovorom je politika 'tako Evropa kot Kosovo', ki sem jo vodil in za katero sem dobil podporo državljanov, prestala zgodovinski preizkus, s čimer je dokazano, da je le ta pristop realen in tisti, ki prinaša rezultate. Ta politika zagotavlja evropsko prihodnost Srbije, ščiti naše nacionalne interese in dokazuje, da je Srbija dejavnik stabilnosti v jugovzhodni Evropi," je poudaril. Vodja kosovskih pogajalcev Edita Tahiri je na drugi strani ocenila, da gre za zgodovinski dogovor, ki odpira novo poglavje v odnosih Kosova z državami v regiji in članicami EU.

Namestnik kosovskega zunanjega ministra Petrit Selimi je že pred tem ocenil, da bo dogovor omogočil Kosovu, da postane članica 36 regionalnih pobud in kasneje tudi članica drugih mednarodnih organizacij. "Kosovo ne bo opazovalka niti pridružena članica, temveč polnopravna članica s pravico do podpisa," je poudaril. Kosovo bo tako po njegovem lahko odgovornejša članica mednarodne skupnosti. Po njegovih besedah današnji dogovor tudi pomeni, da bosta Kosovo in Srbija sedela za isto mizo in da bo Priština lahko odprla svoj urad v Beogradu.

Vstopnica za vizumsko liberalizacijo

Kosovski premier Hashim Thaci je zatem poudaril, da je z dogovorom Kosovo v EU dobilo mednarodno državno subjektiviteto. Sporazum po njegovih besedah predstavlja tudi vstopnico za vizumsko liberalizacijo, trgovinske odnose in začetek stabilizacijsko-pridružitvenega procesa. Thaci je sicer ob tem priznal, da formulacija, ki jo prinaša dogovor, ni idealna, a je v tem trenutku najsprejemljivejša. "To je začasna formula," je dodal. "To je odločitev za integracijo, ne pa za izolacijo Kosova," je poudaril. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in evropski komisar za širitev Štefan Füle sta dogovor o obeh vprašanjih pozdravila. Poudarila sta, da gre za velik korak naprej, ki ni pomemben zgolj za Kosovo in Srbijo, temveč za stabilnost celotne regije in s tem tudi za EU.

Tudi na zunanjem ministrstvu v Ljubljani so dogovor pozdravili. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo EU na ponedeljkovem srečanju zunanjih ministrov uskladila jasno sporočilo, da napredek v dialogu pomeni tudi napredek Beograda in Prištine v približevanju povezavi. V tem kontekstu bo Slovenija aktivno podprla podelitev statusa kandidatke Srbiji, ob tem pa pričakuje, da bo tudi za Kosovo doseženo soglasje za začetek stabilizacijsko-pridružitvenega procesa, so zapisali na spletnih straneh MZZ. Dogovor je pozdravila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Tanja Fajon, ki je poudarila, da to ni pomemben korak le za obe državi, ampak tudi za stabilnost v regiji in za celotno Evropsko unijo. "Sporazum je pomemben korak naprej, da bo Kosovo lahko polno sodelovalo in zastopalo sebe na regionalnih srečanjih in dogodkih, ter bo državi odprl vrata k pogodbenim odnosom z Evropsko unijo," je zapisala v sporočilu za javnost.

ZDA so v prvi vrsti izrazile zadovoljstvo zaradi odločitve Srbije, da Kosovu dopusti sodelovanje na uradnih srečanjih v regiji, pri tem pa izrazile podporo prizadevanjem Beograda za vstop v EU. Kot je navedla ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, je Srbija naredila pomemben korak. EU pa se je zahvalila, da je obema državama pomagala pri uresničevanju svetlejše prihodnosti. O statusu kandidatke za Srbijo bodo v ponedeljek govorili zunanji ministri EU, zadnjo besedo pa bodo imeli voditelji EU na zasedanju 1. in 2. marca v Bruslju. Srbija je status pričakovala že decembra lani, a ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike sil Kfor ranili več nemških in avstrijskih vojakov.