Grčijo je že v torek ohromila splošna stavka, s katero so javni uslužbenci in tudi delavci zasebnega sektorja protestirali proti novim varčevalnim ukrepom, ki jih mora ta prezadolžena država sprejeti v zameno za drugi paket finančne pomoči držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Premier tehnične vlade Lukas Papademos je v sredo zvečer s predsedniki treh strank preučeval 50 strani dolg dokument, ki so ga pripravili predstavniki trojke predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF.

Dokument naj bi ugotavljal, da Grčija ni izvedla še niti vseh doslej sprejetih varčevalnih in reformnih ukrepov, zato predstavlja načrt novih ukrepov, ki jih od Grčije pričakujejo mednarodni posojilodajalci v zameno za drugi paket pomoči v vrednosti 130 milijard evrov. Dodatni ukrepi naj bi letno privarčevali 625 milijonov evrov.

Varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na zmanjšanje minimalne plače na 751 evrov mesečno in znižanje plač ter pokojnin. Grčija je že privolila v zahtevo, da odpusti 15.000 zaposlenih v javnem sektorju.

Predsedniki treh koalicijskih strank so se s Papademosom po navedbah Papademosovega urada dogovorili o vseh točkah novega programa, z izjemo znižanja pokojnin. Finančni učinek nižjih pokojnin naj bi bil okoli 300 milijonov evrov.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos tako na današnje zasedanje finančnih ministrov območja evra v Bruselj prihaja brez polnega političnega dogovora za izpolnite zahtev držav z evrom in IMF. Vseeno je izrazil upanje, da bo evroskupina danes sprejela za Grčijo pozitivno odločitev. Ta je seveda politična, poročilo trojke pa služi kot podlaga.

Drugi program pomoči Grčiji predvideva 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi Grčiji odpisali za 100 milijard evrov dolga.

Pri tem se sicer pojavljajo navedbe, da bo treba javno pomoč povečati, pri čemer naj bi pomagala ECB, ki bi se z zamenjavo delnic prek začasnega sklada za zaščito evra odpovedala dobičku na grške obveznice in tako Grčijo razbremenila za dodatnih 11 milijard evrov.

V Bruslju se sicer omenja tudi možnost vrha držav območja evra v nedeljo, na katerem naj bi voditelji dorekli drugi program pomoči državi.