Po podatkih iz Bruslja se je dobava plina zmanjšala Italiji, Grčiji, Avstriji, Poljski, Slovaški, Madžarski, Bolgariji in Romuniji. Še posebej močno se je zmanjšala dobava Avstriji, ki trenutno prejema 30 odstotkov manj plina kot običajno. Koordinacijska komisija Evropske komisije je v stanju pripravljenosti, je zagotovila tiskovna predstavnica komisarja Güntherja Oettingerja in dodala, da položaj še ni kritičen.

Odjemalcem v EU se ni treba bati pomanjkanja. "Nimamo izrednih razmer," je dejala tiskovna predstavnica in dodala, da so skladišča plina Evropske unije polna. Vsaka država članica ima za mesec dni zalog, poleg tega lahko države trgujejo s plinom med seboj. Ob tem je dodala, da sklenjene pogodbe Rusiji dopuščajo zmanjšanje dobav v Evropo, če potrebuje več plina za lastne potrebe. "Pogodbe dajejo Rusiji to prožnost. V državi je bilo v preteklih dneh minus 35 stopnji Celzija," je pojasnila.

Medtem je ruska energetska družba Gazprom zagotovila, da je celo povečala pretok plina po plinovodu, ki poteka prek Ukrajine. To sosednjo državo je obtožila, da si iz plinovoda jemlje več plina, kot pa ji ga pripada. A oblasti v Ukrajini obtožbe, do katerih je prihajalo tudi v preteklih zimah, zanikajo, je poročala ameriška tiskovna agencija AP. Ukrajinski minister za energetiko Jurij Bojko je danes dejal, da Rusija zaradi povečane domače porabe dobavlja približno 15 odstotkov manj plina kot običajno.

EU več kot 80 odstotkov ruskega plina prejema prek ukrajinskega plinovodnega omrežja. V zadnjem desetletju se je že dvakrat zgodilo, da je zaradi sporov glede dobave in cene plina med Rusijo in Ukrajino prišlo do težav s preskrbo s plinom v Evropi. V zadnjem sporu leta 2009 je bila več tednov okrnjena dobava tudi v EU. Zato so članice povečale zaloge in poiskale tudi alternativne rešitve.