"S 1. februarjem bo Rusija zaradi virusa Schmallenberg uvedla začasne omejitve na uvoz živali in genskega materiala iz Nemčije, Nizozemske, Belgije in Francije," je v torek v sporočilu za javnost zapisala ruska agencija za veterinarski nadzor, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja agencije Sergej Dankvert je bil sicer precej kritičen od evropskih kolegov, ki da finančne interese postavljajo pred zdravje ljudi. "Nismo zadovoljni z vašim delom pri preprečevanju te bolezni," je dejal.

Virus Schmallenberg, ki ga verjetno prenašajo insekti, napada koze, ovce in govedo. Virus povzroča rojstva deformiranih jagenjčkov in telet, splave, diarejo, vročino in izgubo mleka. O primerih tega virusa so doslej poročali iz Nemčije, Belgije, Nizozemske, Velike Britanije in Francije.

Evropska agencija za varnost hrane je sicer zatrdila, da se virus, ki je dobil ime po nemškem kraju, kjer so ga novembra lani prvič odkrili, ne prenaša na človeka.

Rusija je zaradi izbruha virusa 17. januarja prepovedala uvoz koz in ovac iz Belgije, Nemčije in Nizozemske ter opozorila, da bo morda prepoved razširila tudi na druge države. V Evropski komisiji so Moskvo opozorili pred razširitvijo prepovedi, češ da bi bilo to nesorazmerno.