Grčija se z zasebnimi upniki pogaja o odpisu ali prestrukturiranju dolga v vrednosti okoli 100 milijard evrov. Dogovor mora biti sklenjen, preden lahko država računa na več svežega denarja s strani mednarodnih posojilodajalcev, EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Ključen za Grčijo je 20. marec, ko bo državi zapadlo v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Grške oblasti se pogajajo s predstavnikom zasebnih upnikov, prvim možem Inštituta za mednarodne finance (IIF), Charlesom Dallaro. Inštitut v pogajanjih zastopa več kot 450 finančnih institucij z vsega sveta. Evropska komisija v pogajanjih ne sodeluje, zato jih tudi ne želi podrobno komentirati, češ da vsebine ne pozna.

V komisiji sicer poudarjajo, da upajo na čimprejšnji dogovor, saj je ta pomemben del odziva na krizo v območju evra. Po navedbah komisije bi bilo dobro, da bi bil dogovor dosežen do zasedanja evrske skupine v ponedeljek, da bi lahko o tem in o potrebnih nadaljnjih korakih čim prej razpravljali ministri in nato še voditelji unije na vrhu 30. januarja.

Konec oktobra je bil na vrhu unije po dolgotrajnih pogajanjih z bankami upnicami Grčije dosežen dogovor o izgubi upnikov v višini 50 odstotkov na grške državne obveznice. Sodelovanje zasebnih upnikov naj bi bilo prostovoljno. V pogajanjih je sedaj treba doreči podrobnosti, pri čemer v komisiji pričakujejo, da bo končni izid v skladu z oktobrskim dogovorom.