Sorensen je poudaril, da je delegacija EU opogumljena, da so politični voditelji po večmesečni politični blokadi uspeli doseči kompromis. Kot posebej pomembno je izpostavil dejstvo, da so uspeli najti rešitev glede zakona o državni pomoči in popisu prebivalstva, ki sodita med evropske zakone, ki so izredno pomembni za približevanje države EU.

Izpostavil je še izjemen pomen uskladitve ustave BiH z Evropsko konvencijo o zaščiti človekovih pravic, kot izhaja iz sklepov Sveta EU za zunanje zadeve iz marca lani.

Pozval je še k rešitvi problema proračuna za leto 2012 in globalnega fiskalnega okvira, tako da bi v popolnosti zagotovili delovanje državnih institucij in izpolnitev mednarodnih obvez države, poroča tiskovna agencija Federacije BiH Fena.

"Čestitke. Politične voditelje pozivam k nadaljevanju tega pozitivnega trenda. Nov svet ministrov se bo v prihodnjih mesecih soočil s številnimi pomembnimi izzivi, ki jih mora preseči, da bi država napredovala na način, ki bo koristil državljanom," pa je v odzivu na doseženi dogovor predsednikov šestih parlamentarnih strank o oblikovanju sveta ministrov ter zakona o popisu in državni pomoči dejal Inzko.

Kot pomembne izzive pa je izpostavil sprejem globalnega fiskalnega okvira in proračuna, ki bo zagotavljal polno delovanje državnih institucij in izpolnitev mednarodnih obvez države. Vlada bo morala sprejeti tudi nujne ukrepe za gospodarsko rast in vzpodbujanje zaposlovanja ter izpolniti obveznosti, ki bodo zagotavljale napredek pri približevanju EU ter končati vse korake, potrebne za začetek izvajanja akcijskega načrta za članstvo v Natu, je še dejal Inzko, poroča Fena.