Drugo ključno vprašanje v okviru današnje razprave o izboljšanju upravljanja schengenskega prostora bo vzpostavitev ocenjevalnega in spremljevalnega mehanizma za preverjanje uporabe schengenskega pravnega reda.

Poleg tega bodo ministri predvidoma delno potrdili možnost uvedbe mehanizma, ki bo omogočil hitro, a začasno odpravo vizumske liberalizacije za določeno tretjo državo v primeru nenadnega in večjega števila prosilcev za azil in nezakonitih priseljencev ter tudi zavračanja sprejema nezakonitih priseljencev s strani tretje države.

Ministri bodo razpravljali tudi o večletnem finančnem okviru za obdobje 2014-2020 za področje notranjih zadev. Novi okvir bo imel dva sklada - sklad za migracije in azil, ki bo pokrival področje azila, zakonitih in nezakonitih migracij, ter sklad za notranjo varnost, ki bo pokrival policijsko sodelovanje, boj proti različnim oblikam kriminala, mejo in vizume.

Poleg tega se bodo seznanili s trenutnim stanjem schengenskega informacijskega sistema druge generacije (SIS II) ter razpravljali o odgovoru EU na povečan migracijski pritisk iz tretjih držav ter o čezmejnih mobilnih kriminalnih združbah.

Prav tako so predvidene odločitve o podpisu sporazuma med EU in ZDA o uporabi in posredovanju podatkov o letalskih potnikih.