"Britanija je vrsto let dobivala popust - del njenega prispevka k proračunu EU se ji je vsa leta pavšalno vračal. Konservativci za strukturne težave njihovega preveč v storitve usmerjenega gospodarstva radi krivijo EU, ki z zakonodajo ščiti produktivni, realni sektor, kmetijstvo in delavce," je v komentarju na nocojšnji Svet EU zapisal evropski poslanec Jelko Kacin.

Zapisal je še, da so se Britanci evru posmehovali in bili potiho privoščljivi, ko pa sta Nemčija in Francija napovedali strnitev vrst v evroobmočju, pa se počutijo zapostavljene. "Vedo, da bo odločitev sprejeta z njimi, brez njih, ali njim navkljub," je Kacin poudaril.

Dodal je, da Britanci od poljskega predsedovanja niso naučili nič, ter da jim kolonialni napuh še vedno onemogoča konstruktivno sodelovati pri reševanju dolžniške krize, območja evra in s tem celotne EU - vključno z Veliko Britanijo.

"Domače najbolj evroskeptične Torijce je Cameron poskušal pomiriti s tipično Thatcherijansko retoriko. Namesto "hočem svoj denar nazaj" je tokrat sporočil: "Za Britanijo bodo varovalke". Hoče izjeme, hoče ponovno nekaj iztržiti, a po Bruseljskih hodnikih se že od jutra govori, da ima Angela Merkel čas in potrpljenje, če bo treba tudi do nedelje. Za celotno EU gre," je zaključil Kacin.