Obama danes v Beli hiši gosti predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa ter predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuyja. Carney je pred izjavo Obame na redni novinarski konferenci Bele hiše dejal, da mora Evropa odločno in dokončno rešiti krizo, za kar ima finančne zmogljivosti in politično voljo. Obama je kasneje dodal, da so ZDA pripravljene pri tem pomagati, ker je to zelo pomembno za ameriško ekonomijo.

"Če ima Evropa težave, potem je veliko težje ustvariti dobra delovna mesta pri nas doma," je dejal Obama. Obe gospodarstvi predstavljata polovico svetovnega BDP, njuna menjava pa s 3,6 milijarde dolarjev na dan, zaleže za tretjino svetovne. Obama ni razložil kako lahko ZDA pomagajo pri reševanju krize, vendar pa se med drugim govori tudi o večji vlogi Evropske centralne banke

Na vrhu so poleg dolžniške krize govorili tudi o številnih drugih vprašanjih, kot je demokracija na Bližnjem vzhodu in severu Afrike, jedrski program Irana, sodelovanje v boju proti terorizmu in kriminalu, Sirija in drugo. V torek bo potekalo še zasedanje Transatlantskega ekonomskega sveta ter Razvojnega dialoga EU-ZDA. S Transatlantskim svetom, na katerem se iščejo poti za okrepitev trgovine in gospodarskega sodelovanja so začeli leta 2007, z dialogom o sodelovanju pri svetovnih razvojnih vprašanjih pa leta 2009.

Obe strani sta v dolgi skupni izjavi potrdili zavezanost k partnerstvu in sodelovanju pri vseh vprašanjih, ki so jih obravnavali na vrhu zato, da zagotovijo večjo blaginjo in varnost za 800 milijonov državljanov. Oboji so zavezani k ukrepom za hitrejšo gospodarsko rast, pri čemer ZDA pozdravlja ukrepe EU za zagotovitev finančne stabilnosti v območju evra, EU pa se veseli ameriških ukrepov za srednjeročno proračunsko konsolidacijo.

ZDA in EU podpirata tranzicije, ki potekajo v Egiptu, Tuniziji in Libiji in se zavezujeta k podpori demokracije, miru, blaginje in gospodarske rasti na Bližnjem vzhodu ter severu Afrike. Udeleženci vrha sirske oblasti pozivajo k takojšnjemu prenehanju nasilja nad protestniki, pozdravljajo sporazum o politični tranziciji v Jemnu.

Prav tako pozivajo k neposrednim pogajanjem med Palestinci in Izraelci in izražajo veliko skrb glede iranskega jedrskega programa, napovedujejo nadaljevanje diplomatskega pritiska in možnost "dodatnih" ukrepov proti Iranu ter so odločeni kaznovati odgovorne za načrtovanje napada na veleposlanika Saudske Arabije v ZDA.

Belorusija je dobila poziv, naj izpusti vse politične zapornike, Ukrajina pa naj zagotovi pošten sodni proces proti pripadnikom nekdanje vlade. ZDA in EU sta prav tako zavezana k podpori državam zahodnega Balkana na poti v evro-atlantske povezave.

Obe strani pozdravljata dosedanje uspehe Transatlantskega ekonomskega sveta in ga pozivata, naj pospeši delo na olajšanju sodelovanja pri novih tehnologijah, zaščiti intelektualne lastnine, investicijah in energiji. Glede okoljske konference ZN, ki poteka v Durbanu, izjava pravi, da sta ZDA in EU zavezana k pozitivnemu in uravnoteženemu izidu konference in stojita za rezultati lanskoletne konference v Cancunu.