Da je največja grožnja evropski varnosti finančna in gospodarska kriza, je menilo 43 odstotkov vprašanih Slovencev in 34 odstotkov anketirancev v EU.

Po mnenju Evropejcev je na drugem mestu terorizem, na tretjem pa organizirani kriminal. Da je največja grožnja evropski varnosti terorizem, meni 33 odstotkov državljanov EU, da je to organizirani kriminal, pa jih misli 21 odstotkov.

Po mnenju Slovencev je na drugem mestu organizirani kriminal, terorizem pa je na četrtem. Da je največja grožnja varnosti v uniji organizirani kriminal, meni 32 odstotkov Slovencev, da je to terorizem, pa jih misli 24 odstotkov.

Še večja grožnja kot terorizem je po mnenju Slovencev za evropsko varnost korupcija. Da je to največja grožnja, meni 29 odstotkov Slovencev, medtem ko je ta odstotek v povprečju v EU bistveno nižji, 15-odstoten.

Tudi največja grožnja varnosti slovenskih državljanov je po mnenju slovenskih anketirancev korupcija. Tako je namreč menilo 47 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je 46 odstotkov izrazilo prepričanje, da je to kriza.

Državljani EU prepričani, da se mora EU bolj učinkovito boriti proti kriminalu

Eurobarometer tudi kaže, da štirje od desetih državljanov EU menijo, da unija potrebuje boljše instrumente v boju proti organiziranemu kriminalu, terorizmu in ekstremizmu.

Izziv za varnost EU, ki naj bi se v prihodnjih treh letih najbolj povečal, je po mnenju 63 odstotkov Evropejcev kibernetski kriminal, po mnenju 57 odstotkov organizirani kriminal, po mnenju 54 odstotkov katastrofe, po mnenju 51 odstotkov pa terorizem.

43 odstotkov vprašanih tudi meni, da bo varnost na mejah unije v naslednjih treh letih postala večji izziv za EU.

Najpomembnejša partnerica EU pri zagotavljanju notranje varnosti so ZDA, meni 44 odstotkov vprašanih Slovencev in 36 odstotkov Evropejcev. Da je to Rusija, pa meni 19 odstotkov Slovencev in 13 odstotkov Evropejcev.

Objavljeno prvo poročilo o strategiji notranje varnosti

Raziskava je bila opravljena na vzorcu 26.840 državljanov, starih 15 let in več, v vseh 27 državah članicah EU. V Sloveniji je bilo opravljenih 1019 anket.

Evropska komisija je danes objavila tudi prvo poročilo o strategiji notranje varnosti, ki jo je sprejela lani.

Poročilo kaže, da bo treba v prihodnje podrobno preučiti tri grožnje: internet, zmanjševanje sredstev javnih organov zaradi krize za boj proti ogrožanju notranje varnosti ter pritiski na zunanje meje unije zaradi dogajanja v sosednjih državah EU.