Najmanj debelih je v Romuniji - le osem odstotkov žensk in 7,6 odstotka moških - sledijo Italija, Bolgarija in Francija.

Po drugi strani največji delež zelo debelih oseb med ženskami beležijo v Veliki Britaniji (23,9 odstotka), med moškimi pa na Malti (24,7 odstotka). Delež debelih žensk je velik tudi v Latviji, Estoniji in na Malti, moških pa še v Veliki Britaniji, na Madžarskem in Češkem.

Sicer Eurostat ugotavlja, da glede debelosti med spoloma ni pomembnejših razlik. V osmih državah je višji odstotek zelo debelih oseb med ženskami, v desetih pa med moškimi, medtem ko sta v eni državi spola izenačena.

Se pa delež debelih spreminja glede na starost. Za ženske velja, da s starostjo postajajo debelejše, pri čemer so največje razlike med mlajšimi in starejšimi v Latviji, na Slovaškem, Češkem in Estoniji. Med mladimi ženskami je sicer največ zelo debelih v Veliki Britaniji, dobrih 16 odstotkov.

V Sloveniji so med 18. in 24. letom starosti zelo debeli štirje odstotki žensk, med 25. in 44. letom jih je zelo debelih deset odstotkov, med 45. in 64. letom pa dobrih 23 odstotkov.

Za moške v več kot polovici držav prav tako velja, da je največji delež zelo debelih v starostni skupini od 65 do 74 let, v sedmih državah pa je delež največji med tistimi, ki so stari od 45 do 64 let.

V Sloveniji je zelo debelih 6,3 odstotka moških v starostni skupini od 18 do 24 let. V starostni skupini od 25 do 44 let je zelo debelih 12,7 odstotka moških, v starostni skupini od 45 do 64 let pa 24,4 odstotka.

Izobraženi pazijo na linijo

Podatki Eurostata tudi kažejo, da se delež zelo debelih ljudi spreminja glede na stopnjo izobrazbe. Spet je pri ženskah vzorec jasen - z višanjem izobrazbene ravni se niža delež debelih.

Pri moških pa so v 11 državah največji delež zelo debelih imeli med nizko izobraženimi, v petih med srednje izobraženimi ter v dveh (Bolgarija in Estonija) med najbolj izobraženimi.

V Sloveniji je delež zelo debelih med ženskami z nizko izobrazbo 22 odstotkov, med tistimi s srednjo izobrazbo 11,2 odstotka in med visoko izobraženimi 8,8 odstotka.

Med moškimi je med nizko izobraženimi zelo debelih 20 odstotkov Slovencev, med srednje izobraženimi 15,5 odstotka, med visoko izobraženimi pa 10,5 odstotka.

Eurostat je navedel tudi podatek za ZDA, kjer je bilo leta 2009 zelo debelih 26,8 odstotka žensk in 27,6 odstotka moških.

Eurostat je sicer zbral podatke za vse članice EU razen Danske, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Finske in Švedske.