EU in Mednarodni denarni sklad (IMF) od nove grške vlade narodne enotnosti zahtevata pisno zagotovilo, da bo spoštovala dogovor voditeljev članic območja evra, ki predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za dodatne varčevalne ukrepe in strukturne reforme.

To pisno zagotovilo je tudi pogoj za izplačilo šestega obroka osmih milijarde evrov posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči, ki znaša 110 milijard evrov. To pomoč Grčija potrebuje do sredine decembra, sicer ji grozi bankrot.

Papademos je danes izrazil prepričanje, da je oblikovanje vlade narodne enotnosti zelo pomemben korak h konsenzu o vseh glavnih vprašanjih. Naša glavna naloga je, da v celoti izvedemo odločitve vrha območja evra s 26. oktobra, je poudaril. Poleg tega je izrazil prepričanje, da bo nova vlada svoje cilje dosegla v razmeroma kratkem času.

A pisnega zagotovila, ki ga zahteva EU, v Bruselj ni prinesel. Potrdilo zavez je sicer po njegovih besedah potrebno za odpravo negotovosti in dvoumnosti glede grškega ukrepanja v prihodnje, vendar je od posameznih voditeljev vpletenih strank odvisno, kako bodo potrdili te zaveze.

Papademos se je danes v Bruslju sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem.

Van Rompuy je poudaril, da mu je grški premier zatrdil, da je njegova vlada ob podpori vseh političnih strank "popolnoma odločena" izvesti program, dogovorjen s trojko Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF.

Prav tako je Van Rompuy menil, da bi se skupina finančnih ministrov držav v območju evra na naslednjem srečanju, ki bo 29. novembra, morala biti zmožna dogovoriti o izplačilu šestega obroka posojil Grčiji.

"Razmere so izjemno resne, morda bolj kot kdaj koli v zadnjih 18 mesecih," pa je po srečanju s predsednikom grške vlade opozoril Barroso. Te izjemne razmere po njegovih besedah terjajo nacionalni konsenz o izjemnih, tudi bolečih odločitvah, pri čemer se je treba zavedati, da so "alternative veliko hujše".

Šef komisije je nalogo, ki čaka Papademosa, označil za "herkulsko", a izrazil prepričanje, da bo nekdanjemu podpredsedniku ECB z njegovimi izkušnjami in znanjem to nalogo uspelo opraviti.

Poleg tega je Barroso kot glavna cilja v prihodnjih mesecih izpostavil dokončanje drugega programa pomoči Grčiji do konca leta in dogovor o izvedbi prispevka zasebnih upnikov v začetku prihodnjega leta ter takojšnjo izplačilo šestega obroka.

Voditelji območja evra so se konec oktobra dogovorili, da bo druga pomoč Grčiji vključevala 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi odpisali polovico dolgov Grčiji, kar je za okoli 100 milijard evrov dolgov.

Izplačilo šestega obroka posojil Grčiji prejšnji mesec ni bilo izplačano, ker je nekdanji premier George Papandreu partnerje v območju evra šokiral z napovedjo referenduma o oktobrskem dogovoru voditeljev članic območja evra.

Pod pritiskom evropskih partnerjev je nato to namero opustil, a prav to presenečenje z referendumom, ta "zloraba zaupanja", je po navedbah komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna razlog, zakaj EU sedaj zahteva pisno zagotovilo.

Voditelj konservativne stranke Antonis Samaras, ene od treh koalicijskih partneric, pravi, da podpira oktobrski dogovor, a ne želi podpisati pisnega zagotovila, češ da je to poseganje v nacionalno suverenost.

Van Rompuy je sicer po srečanju s Papademosom še pozval vse članice unije, naj se strogo držijo svojih zavez glede fiskalnih politik in strukturnih reform. Ob tem je tudi spomnil, da bo decembra predstavil poročilo o tem, kako okrepiti gospodarsko unijo in jo uskladiti z denarno unijo.