V ta namen vsako leto pohabijo milijone morskih psov, ki zato ne morejo plavati ter potonejo na dno, kjer poginejo zaradi zadušitve ali jih požrejo drugi morski organizmi. Ta praksa je marsikje po svetu že prepovedana.

Evropska komisija predlaga, da bi morala odslej vsa plovila, ki lovijo v vodah EU, ter vsa plovila iz EU, ki lovijo kjer koli po svetu, morske pse na kopno iztovoriti s plavutmi. Namen novih pravil je izboljšati zaščito ranljivih populacij morskih psov v vseh svetovnih morjih.

Današnji predlog dopolnjuje uredbo iz leta 2003, ki se je izkazala za premalo učinkovito. Evropska zakonodaja na splošno že prepoveduje odstranjevanje plavuti morskim psom, vendar izjemoma in pod določenimi pogoji dovoljuje odstranitev plavuti na krovu ter iztovarjanje plavuti v drugih pristaniščih od tistega, kjer bodo iztovorjeni trupi morskih psov, pri čemer teža plavuti ne sme presegati pet odstotkov teže živega morskega psa pri ulovu.

Predlog bosta zdaj obravnavala Evropski parlament in Svet EU, veljati pa bo začel kmalu po dokončnem sprejetju v teh dveh institucijah.