Zadnji krog pogovorov je bil v začetku septembra, ko sta strani dosegli dogovor o carinskih pečatih in katastrih, nato pa so bili pogovori prekinjeni zaradi napetosti na severu Kosova. Srbi na severu Kosovu ne pristajajo, da bi kosovske oblasti nadzirale mejna prehoda Jarinje in Brnjak ter tam namestile svoje carinike in policiste. Beograd in Priština naj bi se po poročanju nekaterih prištinskih medijev sicer pogajala o skupnem upravljanju mejnih prehodov med Kosovom in Srbijo.

Takšno upravljanje bi med drugim predvidevalo skupno delovanje policistov in carinikov Srbije, Kosova in misije Euelex, čemur pa Srbi na Kosovu prav tako nasprotujejo. Vodji srbskih pogajalcev Borislavu Stefanović do petka ni uspelo dobiti podpore kosovskih Srbov za doslej dosežene dogovore s Prištino in za novi krog pogajanj, je pa v nedeljo potrdil, da se bodo pogovori danes nadaljevali, govorili pa naj bi tudi o mejnih prehodih med Srbijo in Kosovom.

EU sicer nadaljevanje dialoga Prištine in Beograda pričakuje v zameno za dodelitev statusa kandidatke Srbiji. Kosovsko delegacijo na pogajanjih vodi podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri, EU pa v dialogu zastopa Britanec Robert Cooper.