Podjetniški duh je še posebej razširjen v starosti med 14 in 29 let, saj 80 odstotkov vprašanih v tej starostni skupini izkazuje pozitiven odnos do samozaposlitve, vsak drugi v tej skupini pa si lahko predstavlja, da bi imel svoje podjetje.

Najbolj privlačni razlogi za Evropejce za ustanovitev svojega podjetja so neodvisnost od delodajalca (46 odstotkov vprašanih) in samoizpolnitev ter možnost za uresničitev lastnih idej (38 odstotkov). Odgovor druge možnosti prihodka (28 odstotkov) se uvršča šele na tretje mesto. Skoraj vsak četrti Evropejec (24 odstotkov) meni, da je razlog za ustanovitev lastnega podjetja boljša združljivost družine, prostega časa in kariere.

Da je izobrazba pomembna za podjetniške dejavnosti, se strinja 69 odstotkov anketiranih posameznikov. Med narodi, ki ocenjujejo lastno stopnjo izobrazbe in usposabljanja za samozaposlene so najvišje Avstrijci (56 odstotkov) in Švicarji (52 odstotkov). Ne glede na obstoječe ponudbe 47 odstotkov evropskih anketirancev meni, da niso dovolj dobro obveščeni o možnostih izobraževanja za samozaposlene.

Z ustanovitvijo svojega podjetja ne bi tvegalo 42 odstotkov vprašanih - menijo namreč, da imajo premalo ekonomskega znanja. Poleg tega več kot vsak tretji (35 odstotkov) dvomi o svojih osebnih spretnostih in znanju ter se ne počuti dovolj pripravljen za samozaposlitev. Zaradi teh razlogov 59 odstotkov odgovarja, da bi bilo potrebnih več javnih podjetniških izobraževalnih programov za poslovne začetnike.