Glede na drugo oceno evropskega statističnega urada Eurostat so se cene življenjskih potrebščin oktobra na mesečni ravni tako v državah s skupno valuto kot v celotni sedemindvajseterici zvišale za 0,3 odstotka.

Letna inflacija je bila medtem v celotni EU nekoliko višja kot v evrskem območju. Dosegla je 3,4 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot septembra.

Letna inflacija v območju evra že vrsto mesecev vztraja nad srednjeročnim ciljem Evropske centralne banke (ECB), ki je blizu a malenkost pod dvema odstotkoma.

A vse več analitikov po pisanju tujih tiskovnih agencij meni, da je v prihodnjih mesecih zaradi upočasnjevanja gospodarske dejavnosti, ki bi lahko območje evra za krajši čas pahnilo celo v recesijo, pričakovati upad inflacije. To po njihovem mnenju ECB odpira manevrski prostor za dodatno znižanje ključne obrestne mere za območje evra.

Svet ECB je nedavno znižal obrestno mero za 0,25 odstotne točke

Svet ECB je nedavno nepričakovano znižal obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 1,25 odstotka. Po oceni nekaterih strokovnjakov je možno, da bo osrednja denarna ustanova evrskega območja obrestno mero znižala celo pod odstotek, kjer je vztrajala v času finančne in gospodarske krize.

Najnižjo letno inflacijo so oktobra med članicami unije zabeležili na Švedskem (1,1 odstotka), Irskem (1,5 odstotka), v Franciji (2,5 odstotka), na Češkem (2,6 odstotka) in Danskem (2,7 odstotka). Cene življenjskih potrebščin pa so se po drugi strani na letni ravni v desetem mesecu najbolj okrepile v Veliki Britaniji (pet odstotkov), Estoniji (4,7 odstotka) in na Slovaškem (4,6 odstotka).

V Sloveniji se je letna inflacija oktobra prvič po daljšem času občutneje dvignila nad cilj ECB. Če se je pred septembrom gibala bliže enemu odstotku, je bila oktobra pri 2,9 odstotka.

Najnižje 12-mesečno povprečje inflacije so imeli oktobra na Irskem

Najnižje 12-mesečno povprečje inflacije so imeli oktobra na Irskem (0,8 odstotka), Švedskem (1,6 odstotka), in v Sloveniji ter na Češkem (po dva odstotka). Najvišjo povprečno inflacijo v letu do oktobra so medtem zabeležile Romunija (6,6 odstotka), Estonija (5,2 odstotka) in Velika Britanija (4,3 odstotka).

K letni inflaciji so minuli mesec največ prispevali proizvodi v skupinah transport, stanovanje (na ti dve skupini vplivajo predvsem cene energije) ter alkohol in tobačni izdelki, najbolj pa so inflacijo zbijale nižje cene komunikacij, rekreacije in kulture ter izobraževanja.

Na mesečni ravni so inflacijo najbolj zviševale cene v skupinah obleka, alkohol in tobačni izdelki ter stanovanje, najbolj zniževale pa cene v skupinah izobraževanje in komunikacije.