Z nagovorom poslancev je novi premier končal tridnevno razpravo v parlamentu, ki so jo začeli, potem ko je minuli petek prisegla Papademosova prehodna vlada narodne enotnosti.

Oblikovali so jo po štiridnevnih intenzivnih pogajanjih glavnih strank in odstopu premiera Georgea Papandreuja. V novi vladi, ki bo državo vodila do predčasnih volitev, so člani dveh največjih grških strank - v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije - ter manjše desne stranke Laos, ki je v vladi prvič od obnove demokracije po padcu vojaške diktature leta 1974.

Poglavitni nalogi nove vlade bosta hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprava predčasnih volitev.

Novo vlado sicer v nadaljevanju v zameno za nadaljnji paket mednarodne finančne pomoči čaka še izvedba že potrjenih bolečih varčevalnih ukrepov, med katerimi so nova povišanja davkov, sveži rezi v pokojnine in plače, prerazporeditev 30.000 javnih uslužbencev na delovna mesta s plačo v višini le 60 odstotkov njihove osnovne ter vrsta privatizacij.