Po besedah Barrosa se lahko strategija Evropa 2020 brez rasti znajde v začaranem krogu, zato moramo državam dati politično spodbudo pri reševanju gospodarske krize.

Ustvarjanje trajnostnih delovnih mest

"Rast, ki jo moramo doseči v Evropi, mora temeljiti na ustvarjanju trajnostnih delovnih mest," je pred poslanci v Strasbourgu poudaril predsednik komisije. Socialni dialog pa je po njegovem zdaj pomembnejši kot kdajkoli prej."Prihodnje leto bomo precej napredovali na področju zelene rasti, ki jo potrebujemo bolj kot kdajkoli," je še napovedal predsednik Evropske komisije. Zato bo treba po njegovih besedah povezati že obstoječe strategije, da bi dosegli preboj glede zelene rasti.

Znova se je tudi zavzel za davek na finančne transakcije. Napovedal je še prizadevanja za zaščito investitorjev ter nadaljevanje ukrepov, ki jih je unija začela letos.

Unija mora biti po mnenju Barrosa prihodnje leto dejavna tudi v južnem Sredozemlju. "Podpreti moramo dolgoročno stabilnost in varnost držav tega območja, kar je tudi v našem interesu," je dejal.

"Potrebujemo duh solidarnosti med evropskimi državami in evropskimi institucijami," je še poudaril predsednik Evropske komisije ter se zavzel za tesnejše sodelovanje med Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom.

"Bussines as usual"

Predstavitvi prioritet komisije je sledila razprava, v kateri je več poslancev opozorilo, da program komisije za leto 2012 ne upošteva trenutnih razmer v EU in območju evra. Med njimi je bila tudi Rebecca Harms (Zeleni), ki je dejala, da gre za "bussines as usual", kot ga poznamo že iz prejšnjih programov.

"Slišali smo običajen program," se je z njo strinjal tudi Italijan Mario Borghezio iz skupine Evropa svobode in demokracije (EFD). Dodal je, da ne verjame, da EU lahko reši Italijo ali Grčijo. Problem pa je po njegovem v tem, da EU finančnemu svetu ne pristriže kril.

So se pa poslanci strinjali, da je vzpostavljanje novih delovnih mest nujno za rast v uniji. "Vsak ukrep v EU mora prispevati k ustvarjanju delovnih mest," je tako v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) poudaril poslanec Jozsef Szajer (EPP). Catherine Trautmann (S&D) pa je opozorila na nujnost zaposlovanja mladih, saj, kot je menila, ti ne bodo zaupali politiki, če ne dobijo dela.

Malcolm Harbour iz vrst konservativcev (ECR) je dejal, da si njegova skupina prihodnje leto ne želi dejanj, ki bi spodkopavala gospodarsko rast. Tak ukrep je po njegovih besedah davek na finančne transakcije, ki bo zmanjšal prihodke gospodarstva

"To mora biti leto fiskalne solidarnosti, leto, v katerem bomo videli prve sadove lizbonske pogodbe na področju zunanje in varnostne politike in mora biti leto, ko se bomo z večstranskih trgovinskih sporazumov preusmerili na dvostranske sporazume z najpomembnejšimi partnerji," je menil Andrew Duff iz vrst liberalcev (Alde).

"Evropa po mojem mnenju ni ne solidarna ne ekološka, Govorite o novih delovnih mestih, brezposelnost pa narašča," pa je bil do predstavljenega kritičen Patrick Le Hyaric (GUE/NGL).

Barroso bi bil vesel neposrednih volitev predsednika komisije

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso bi bil vesel, če bi nekega dne v prihodnosti šefa komisije Evropejci izbirali na neposrednih volitvah, so danes povedali v Bruslju v odzivu na predlog vladajoče nemške stranke, Krščansko-demokratske unije (CDU) kanclerke Angele Merkel, naj se predsednika komisije izbira na neposrednih volitvah.

V komisiji so v odzivu na predlog CDU za spremembo pogodbe EU, ki bi med drugim omogočila neposredne volitve predsednika komisije, spomnili na to, kar je v povezavi s tem Barroso oktobra povedal v intervjuju za YouTube.

Dvakratni predsednik komisije in nekdanji portugalski premier je tedaj dejal, da "v prihodnosti ne moremo izključiti možnosti pravih volitev". "Navdušen bom, če se bo to nekega dne res zgodilo," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da je v EU pač 27 različnih demokracij, zato sedaj obstaja zapleten sistem volitev predsednika komisije, ki ga najprej izberejo vlade članic unije, nato pa ga voli Evropski parlament. "Zelo sem ponosen, da sem bil tako izvoljen že dvakrat," je še dejal.

Na predlog CDU se je danes odzvalo tudi poljsko predsedstvo. Neposredne volitve šefa komisije bi terjale "polnokrvne spremembe pogodbe", medtem ko se je unija doslej strinjala le s preučitvijo možnosti omejenih sprememb, je dejal poljski minister za evropske zadeve Mikolaj Dowgielewicz.

Ta predlog je sicer po njegovih besedah morda projekt za prihodnje desetletje. "Evropa je živa tema, ne bojim se takšnih razprav in idej, a najpomembneje je, da nihče ne predlaga, naj se to zgodi v naslednjih nekaj mesecih," je še dejal poljski minister.