Resolucija, ki so jo danes sprejeli poslanci v Strasbourgu, poziva EU k okrepitvi raziskav novih zdravil za čebele ter k usklajenim prizadevanjem za zaščito te vse bolj ogrožene živalske vrste.

Za boljše in preglednejše informacije o zdravju čebel Evropski parlament predlaga vzpostavitev nacionalnih nadzornih sistemov v državah članicah, ki bi usklajeno delovali na evropski ravni.

Poslanci se tudi zavzemajo za razvoj novih zdravil za zdravljenje nekaterih bolezni čebel, vendar obenem opozarjajo pred pretirano uporabo antibiotikov zaradi njihovega negativnega vpliva na čebelje proizvode ter vse večje odpornosti na ta zdravila.

Na zdravje čebel močno vpliva tudi uporaba nekaterih strupenih snovi v kmetijstvu, kot so denimo pesticidi. Evropski parlament se zato zavzema za izobraževanje kmetov o strupenih snoveh in uporabi čebelam prijaznih snovi.

Evropsko komisijo pa parlamentarci pozivajo k objektivnim raziskavam o morebitnih negativnih učinkih gensko spremenjenih organizmov na čebele. Poleg tega bi morala EU po mnenju parlamenta spremljati zdravje čebel v tretjih državah in vzpostaviti sistem za nadzor uvoženih čebeljih proizvodov.