Podatki namreč kažejo, da so cigarete, ki ostanejo odložene brez nadzora, eden vodilnih razlogov za usodne požare v Evropi. Po podatkih držav članic je bilo v obdobju od 2003 do 2008 v EU s cigaretami povzročenih več kot 30.000 požarov letno z več kot 1000 smrtnimi žrtvami in več kot 4000 ponesrečenci.

Podoben varnostni ukrep že velja v ZDA, Kanadi in Avstraliji, v EU pa od aprila lani na Finskem. Izkušnje s Finske, kjer je število žrtev s cigareto povzročenih požarov upadlo za 43 odstotkov, kažejo, da bi lahko v EU vsako leto rešili skoraj 500 življenj.

O novi evropski uredbi smo na Dnevnik OnLine že poročali: Zakaj vam ugašajo cigarete? Ne gre za slabšo kakovost, ampak novo evropsko uredbo

Skladno z novimi standardi bodo proizvajalci cigaretnega papirja slednjega spremenili tako, da bodo vključili dva pasova debelejšega papirja na dveh točkah vzdolž cigarete. Če bo cigareta ostala odložena brez nadzora, bo goreči tobak dosegel enega od pasov, ki bi se moral sam ugasniti zaradi omejitve dobave kisika.