Lagardova je ob robu dvodnevnega obiska Kitajske dejala, da bi jasna politika prispevala k večji stabilnosti obeh držav.

IMF je po njenih besedah pri razreševanju dolžniške krize evrskih držav pripravljen odigrati vlogo, ki jo od njega pričakujejo države članice, glede na to, da bi težave v območju evra lahko ogrozile gospodarstvo na svetovni ravni, pa se je Lagardeova zavzela še za tesnejše sodelovanje s hitro rastočimi državami. To je glede na na njihov globalni gospodarski položaj in finančni vpliv nujno, je prepričana.

"Hitro rastoča gospodarstva, zlasti velika, morajo opraviti svojo nalogo - ali s preoblikovanjem svojega modela rasti ali s prilagoditvijo tečajev svojih valut," je zatrdila.

Generalna direktorica sklada se je sicer na Kitajskem v sredo že sestala z guvernerjem tamkajšnje centralne banke Zhouom Xiaochuanom. V upanju, da bo kitajske oblasti prepričal, da prispevajo v začasni mehanizem za stabilnost evra (EFSF), se je sicer pred nedavnim z Zhouom sestal tudi šef sklada Klaus Regling.

Da niso imune na krizo, je sicer Lagardova azijske države opozorila že v sredo. Kot je izpostavila, bo svet, če države pri reševanju problemov ne bodo sodelovale, tvegal "negativno gospodarsko spiralo".

Kitajska ima sicer največje devizne rezerve na svetu - znašajo 3200 milijard dolarjev. A Peking se za zdaj k finančni pomoči območju evra še ni zavezal.