"EU kot celota in območje evra spadata skupaj in ju ne bi smeli ločiti," je dejal predsednik Evropske komisije, ki je prepričan, da bi moralo članstvo v območju evra definirati EU.

V območju evra je trenutno 17 članic unije, ostale, razen Velike Britanije in Danske, za kateri velja izjema, pa naj bi skupno valuto uvedle, ko bodo za to izpolnile pogoje.

Kot je opozoril Barroso, je izpolnjevanje pogojev ključno in ga bo treba v prihodnje strožje ocenjevati. Ni pa naklonjen temu, da bi za članstvo v območju evra postavljali nove pogoje.

"Izziv je, kako poglobiti integracijo območja evra, ne da bi ustvarjali razlike med tistimi, ki so v območju, in tistimi, ki so zunaj," je dejal. "Razdeljena unija ne bo delovala," je dodal.

Sedanjo krizo bi morala EU izkoristiti kot priložnost za to, da se posodobi in postane bolj dinamična, je dejal Barroso. Cilj ni vzpostavitev nekdanjega stanja, temveč si je treba prizadevati za novo in boljše. "Za to pa potrebujemo unijo stabilnosti pa tudi unijo solidarnosti," je dejal.

Zatrdil je, da bi unija, v kateri bi vladalo neravnotežje moči ali bi bila brez vodstva, vodila v propad povezave.

Predsednik Evropske komisije pa je v Berlinu posebej opozoril tudi na posebno odgovornost, ki jo ima Nemčija. "Zdaj je čas, da Nemčija pokaže, da se bori za močno, bolj povezano, združeno Evropo," je dejal.