S tem se je finančni minister, ki je sicer tudi podpredsednik vlade, izrekel proti stališču predsednika grške vlade Georgeja Papandreuja, ki je predlagal referendum o evropski pomoči Grčiji, s čimer naj bi Grki po njegovem odločili, ali želijo ostati v območju evra.

Papandreu je sicer izrazil prepričanje, da bo grški narod na referendumu sprejel pravo odločitev. "Verjamem, da je grški narod razumen in ima modrost za sprejem pravilne odločitve, ki bo zagotovila nadaljnji obstanek Grčije v območju evra," je menil.

Grški finančni minister je omenjeno zapisal v sporočilu za javnost, ki ga je poslal zgodaj zjutraj ob prihodu iz Cannesa, kjer se sestajajo voditelji držav v skupini najpomembnejših gospodarstev na svetu G20.

Popolna in preprosta resnica

Venizelos je v Cannes odpotoval takoj ob prihodu iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi bolečin v trebuhu. To dejstvo je finančni minister izpostavil v sporočilu za javnost in pojasnil, da je to storil "iz dolžnosti do naroda".

"Moja dolžnost je, da grškemu narodu povem popolno in preprosto resnico: če želimo zaščititi državo, moramo z narodno enotnostjo ter politično resnostjo in konsenzom brez kakršnega koli odlašanja izvesti odločitev, sprejeto 26. oktobra," je poudaril Venizelos.

Voditelji območja evra so v noči s 26. na 27. oktober sprejeli dogovor, ki so ga poimenovali celovita rešitev za krizo v območju evra. Najtežji del dogovora je bila prav pomoč močno prezadolženi Grčiji, o kateri naj bi sedaj Grki odločali na referendumu.

Dogovor o pomoči Grčiji predvideva dodatnih 130 milijard evrov javne pomoči in prispevek zasebnih upnikov, tako da ti odpišejo polovico grškega dolga, s čimer bi se ta zmanjšal za približno 100 milijard evrov. Maja lani pa je bil dosežen dogovor o 110 milijardah evrov pomoči.

Nov program do konca leta

Venizelos je poudaril, da je pomembno nov program pomoči sprožiti do konca leta. Dejal je tudi, da je izvedba tega programa "nacionalni projekt".

Grški finančni minister je še poudaril, da so grške banke popolnoma varne kot del evropskega bančnega sistema ter da je bilo to očitno iz njegovih pogovorov v Cannesu. Izpostavil je tudi, da je pomembno brez odlašanja izplačati šesti obrok posojil Grčiji v okviru lani dogovorjene pomoči.

Minister je opozoril, da zgolj ukrepanje vlade in parlamentarne večine ni dovolj, temveč sporočila z evropskega in mednarodnega odra veljajo tudi za glavno opozicijsko stranko - Novo demokracijo. Njeno stališče lahko namreč po ministrovih besedah bistveno spremeni usodo države.

"Notranja politična ravnovesja ter prihodnost posameznikov in političnih strank te države niso pomembna. Pomembno je rešiti državo skozi edini izvedljiv proces, ki je del odločitve, sprejete 26. oktobra," je sklenil minister.