Evropska komisija je že sredi maja formalno potrdila, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje za zaprtje pogajalskega poglavja o ribištvu, v začetku tedna pa je to stališče potrdila tudi slovenska vlada. Stališče vlade je s tesno večino ta teden potrdil tudi parlamentarni odbor za kmetijstvo. Hrvaška naj bi tako poglavje o ribištvu zaprla na pristopni konferenci na ravni veleposlanikov, ki bo prihodnji ponedeljek v Bruslju.

Po navedbah diplomatskih virov naj bi Slovenija v pogajanjih dosegla izplačilo dveh milijonov evrov pomoči za slovenske ribiče iz evropskih skladov. Kot navajajo mediji, naj bi slovenski ribiči omenjeno pomoč prejemali do sklenitve arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško, vendar do določitve meje med državama ne bodo smeli loviti do Vrsarja. Slovenija je sicer pravico ribolova ob zahodni obali Istre do Vrsarja dobila z dvostranskim sporazumom s Hrvaško o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki pa v praksi ni zaživel. Lavtižar Beblerjeva danes po seji odbora ni želela govoriti o podrobnostih dogovora, je pa dejala, da je ta, sodeč po tem, kar je poslancem povedal kmetijski minister Dejan Židan, za slovenske ribiče ugoden.

Židan je na novinarski konferenci o pripravi posebnega kodeksa za ureditev razmerij v prehranski verigi popoldne v Ljubljani povedal, da je imela Slovenija pri poglavju o ribištvu dva cilja - ohraniti in omogočiti razvoj slovenskega ribištva ter zaščititi zgodovinske pravice, ki jih doslej ni uspela. "Imeli smo samo Sops, ki pa se v celoti ni nikoli izvajal," je povedal Židan in opozoril, da se sporazum niti ne more izvajati, dokler ni določena meja na morju. Poleg tega gre za navaden sporazum, ki ga lahko katerakoli od držav odpove, v roku šestih mesecev pa preneha veljati.

"Zelo težko pogajalsko izhodišče je bilo, kako pravice iz Sopsa prenesti v primarni in sekundarni pravni red EU. Tu je treba pohvaliti pogajalce - po 20 letih nam je uspelo zgodovinske pravice vnesti v evropski pravni red," je dejal minister. Slovenska stran je iskala tudi rešitev, kako za čas, ko se Sops ne izvaja, nadoknaditi upravičena pričakovanja slovenskih ribičev. "Ob izjemno trdih pogajanjih smo našli rešitev - če se posamezni deli Sopsa ne izvajajo, lahko zaradi upravičenega pričakovanja izpad prihodka nadomestimo iz evropskega ribiškega sklada," je povedal minister.

Že pred začetkom seje OEU je sicer zaradi dogovora oziroma umika slovenskih zadržkov za zaprtje poglavja o ribištvu ostro protestirala SLS. Člane OEU so v javnem pozivu pozvali, naj glasujejo proti stališču, kakršnega je v torek sprejela vlada in ki je po njihovi oceni v nasprotju s slovensko zakonodajo. V SLS vlado sprašujejo, od kod ji pravica, da suspendira mednarodno veljaven sporazum Sops, ter izražajo zaskrbljenost, da se je Slovenija morda dejansko pripravljena odpovedati panogi ribištva.

Po začasnem zaprtju poglavja o ribištvu bodo Hrvaški za zaprtje ostala še štiri od 35 pogajalskih poglavij, in sicer pravosodje in temeljne pravice, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno. Hrvaška naj bi pogajanja z EU sklenila še ta ali prihodnji mesec, do konca leta pa naj bi z EU podpisala pristopno pogodbo. Kot datum vstopa Hrvaške v EU, ki naj bi bil potrjen na junijskem vrhu unije, se omenja sredina leta 2013.