Oettinger, ki je priznal, da razmere v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem še vedno niso pod nadzorom, je poudaril, da okoli 30 odstotkov elektrike v Evropi priskrbijo jedrske elektrarne "in jedrska energija bo ostala vir preskrbe na kratek, pa tudi na srednji in dolgi rok".

Varnostni preizkusi jedrskih reaktorjev, o katerih so v ponedeljek razpravljali ministri EU, pristojni za energijo, po njegovem niso zadostni. "Evropska unija mora sprejeti skupne varnostne norme, ki upoštevajo tako naravne kot tehnološke dejavnike," je pojasnil na srečanju liberalcev v Evropskem parlamentu in dodal, da pričakujejo "jasna navodila" od srečanja voditeljev EU v četrtek in petek.

V luči krize na Japonskem je italijanska vlada sicer danes za leto dni zamrznila svoj jedrski program. Za toliko časa bodo namreč ustavili iskanje lokacij za 13 načrtovanih elektrarn, dve leti časa pa si namerava vlada vzeti za premislek o celotnem jedrskem programu.

Merklova: Jedrska energija je prehodna

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je danes menila, da čim prej Nemčija opusti jedrsko energijo tem bolje. "Jedrska energija je prehodna tehnologija," je na finančni konferenci v Frankfurtu dejala Merklova.

Nemška kanclerka je sicer praktično takoj, ko so se začele kazati težave v poškodovani japonski nuklearki, ukazala začasno ustavitev sedmih najstarejših jedrskih reaktorjev v državi in odredila varnostni pregled. Za najmanj tri mesece pa je zamrznila tudi načrte o podaljšanju obratovanja nemških nukleark do leta 2030.

Na Poljskem je medtem zaradi vse glasnejših pozivov opozicije in okoljevarstvenikov tudi premier Donald Tusk danes dopustil možnost referenduma o tej temi. "Tak podvig nima smisla brez javnega odobravanja," je poudaril Tusk, ki si sicer prizadeva za gradnjo elektrarn, še poroča AFP.