Tako se je Evropska komisija odzvala na torkovo odločitev bonitetne agencije Standard&Poor's za znižanje ocene za grški državni dolg na raven ničvrednosti in na današnje zvišanje obrestnih mer za grške državne obveznice na 11,142 odstotka, kar je največ doslej za kakšno od članic območja evra.

Tiskovna predstavnica komisarja za notranji trg Chantal Hughes je sicer poudarila, da komisija ne more komentirati, ali so ocene posameznih bonitetnih agencij pravilne, pričakuje pa, da bodo bonitetne agencije ob ocenjevanju tveganj glede Grčije upoštevale temeljne značilnosti grškega gospodarstva in načrt za pomoč, ki ga pripravljajo komisija, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka.

Tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Amadeu Altafaj Tardio je sicer menil, da nedavni razvoj na finančnih trgih "sproža vsaj nekaj dvomov" glede ravnanja nekaterih akterjev. Poudaril je tudi, da bo komisija še naprej pozorno spremljala obnašanje finančnih trgov.

Evropska komisija sicer danes ni želela odgovoriti na vprašanje, ali lahko po zakonu kakor koli ukrepa proti bonitetnim agencijam, če ne bodo ravnale "po načelu strogosti in odgovornosti". "Ne gre za vprašanje zakonitosti," je dejala Hughesova in pojasnila, da je EU sprejela dogovor o regulaciji bonitetnih agencij, ki bo začel veljati do konca leta in vključuje odgovore na omenjeno vprašanje.

V Bruslju so danes tudi ponovno poudarili, da pogovori v Atenah o podrobnostih mehanizma pomoči Grčiji, ki predvideva usklajena bilateralna posojila držav z evrom in posojila IMF v skupnem znesku najmanj do 45 milijard evrov, napredujejo hitro in bodo končani v nekaj dneh.

Iz IMF so sicer te dni prišle novice, da bi lahko zvišali posojila, a države v območju evra po današnjih navedbah komisije vztrajajo pri napovedanih 30 milijardah evrov v prvem letu po sprožitvi mehanizma, o posojilih v naslednjih letih pa še ni bilo govora.

Po koncu pogovorov v Atenah se pričakuje mnenje Evropske komisije in ECB o upravičenosti pomoči Grčiji, za kar so v Atenah zaprosili minuli petek. Nato morajo odločitev s soglasjem sprejeti države v območju evra. Predvidoma bodo to storile na izrednem vrhu 10. majav Bruslju.

Komisija je ob tem danes - kot že dopoldne predsednik EU Herman Van Rompuy - odločno zavrnila možnost prestrukturiranja grškega dolga. EU je doslej izrazila jasno politično voljo proti tej možnosti, ki tako nikakor ne pride v poštev ne za Grčijo ne za katero koli drugo članico območja evra, je pojasnil Altafaj Tardio.

Možnost prestrukturiranja grškega dolga je omenilo več nemških poslancev, vendar je tudi nemška vlada v Berlinu ta scenarij odločno zavrnila.

Bonitetna agencija Standard&Poor's je sicer v torek znižala tudi oceno za dolgoročni portugalski državni dolg, in sicer jo je oklestila z A+ na A-.

V komisiji so danes v povezavi s stanjem na Portugalskem povedali, da so nedavno ocenili portugalski program stabilnosti in državi svetovali, naj bo pripravljena na sprejetje dodatnih ukrepov za krepitev javnih financ, na kar so se portugalske oblasti ustrezno odzvale. "Nimamo razloga, da bi kakor koli dvomili o njihovih zavezah," je dejal Altafaj Tardio.