Sodišče je v zvezi s pritožbo Solie Lautsi presodilo, da Italija s križi v javnih šolah krši pravico staršev, da otroke vzgajajo v skladu s svojimi prepričanji. Sodišče tudi ugotavlja, da križi v šolah omejujejo pravico otrok do tega, ali verujejo ali ne.

Lautsijevi, ki je postopek sprožila pred osmimi leti, ko sta njena otroka začela hoditi v državno šolo v kraju Albano pri Benetkah, je sodišče v Strasbourgu prisodilo 5000 evrov odškodnine. Denar ji mora izplačati italijanska vlada, ki pa ji sodišče ni naložilo odstranitve križev.

Tožnico je motilo, da so v vseh razredih v šoli razpela. Preden se je obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice, se je več let pravdala pred sodišči v Italiji.

Italijanska šolska ministrica Stella Gelmini se je na odločitev sodišča ostro odzvala. Zatrdila je, da nihče, "niti sodišče, ki je pod ideološkim vplivom", Italije ne bo oropalo njenih tradicij. Kot je poudarila, je križ v razredu del italijanske tradicije.

Odločitev sodišča v Strasbourgu je danes kritiziral tudi Vatikan. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je dejal, da je razpelo "temeljni znak pomena verskih vrednot" v italijanski zgodovini in kulturi. Evropsko sodišče se nima nobene pravice vmešavati v tako globoko italijansko zadevo, sicer pa se zdi, da želi sodišče pozabiti vlogo krščanstva v evropski identiteti, je še dodal.

Italijanska škofovska konferenca CEI je medtem podobno obsodila "ideološko vizijo" evropskega sodišča in razsodbo označila kot "neodgovorno". Križ ni zgolj verski, ampak tudi kulturni simbol, so v izjavi za javnost zapisali škofje, obenem pa tudi spomnili, da je v skladu s konkordatom med italijansko državo in Vatikanom iz leta 1984 katolicizem del zgodovinske dediščine italijanskega naroda.