Evo Boto, zmagovalko tekmovanja Misija Evrovizija, pred prvo vajo v Bakuju obdajajo mešani občutki, ker ne ve, kaj naj pričakuje. "Ko bom tam, bom šele videla, s čim se vse soočiti. Drugače pa komaj čakam, da vidim oder, da bomo imeli prvo vajo, ker ta pomaga, da si bolj sproščen na odru," je povedala pred odhodom v Baku.

Letošnji izbor za Pesem Evrovizije bo kot običajno sestavljen iz dveh predizborov in finalne prireditve. V vsakem predizboru se bo predstavilo 18 skladb, izmed katerih se bo po deset najboljših skladb uvrstilo v finale.

Prvi predizbor bo v torek, 22. maja, za slovensko občinstvo pa bo bolj napet drugi, četrtkov predizbor. Na evrovizijskem odru bo Eva Boto nastopila deveta. Po njeni oceni je v četrtkovem polfinalnem večeru močnejša konkurenca, vendar to nanjo ne vpliva. Kot je dejala, vsekakor pričakuje in si želi uvrstitev v finale.

"Drugače pa ciljamo čim višje - da bi podrli rekord slovenske uvrstitve. To so zgolj moje želje, če se bodo uresničile, pa bomo videli," je dejala. Najvišja slovenska uvrstitev na izboru je sedmo mesto, na katerega sta se uvrstili Nuša Derenda s pesmijo Energy leta 2001 in leta 1995 Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi.

"Baladno nobena pesem ni podobna moji, vsaka ima neko posebnost v sebi. Vsaka pesem, vsaka država mi predstavlja konkurenco," je dejala slovenska kandidatka na letošnji Evroviziji in dodala, da se na konkurenco ne ozira pretirano, temveč jo razume kot izziv.

V finalni večer so se, kot je praksa, neposredno uvrstili predstavniki "velikih pet" oziroma Francije, Italije, Nemčije, Španije in Velike Britanije ter predstavnik iz lanskoletne zmagovalne države, Azerbajdžana.

Dogajanje bo na vseh tekmovanjih spremljal Andrej Hofer, ki bo slovensko občinstvo zalagal z informacijami in komentarji. Zmagovalca bo določilo telefonsko glasovanje in mnenje strokovne žirije v razmerju 50:50. Slovenske točke bo v Baku sporočila novinarka Lorella Flego.

Avtor scenskega nastopa Eve Boto je Gorčin Stojanović. Koreografijo je pripravil Matic Zadravec iz plesne skupine Maestro. Kostumograf je David Matej Goljat. Avtor glasbe za skladbo Verjamem je Vladimir Graić, soavtor pa Hari Varešanović. Slovensko besedilo je napisal Igor Pirkovič, za angleško pa je poskrbel Nekterios Tyrakis.

Pevko na poti spremljajo vokalistke Sandra Feketija, Katja Koren, Ana Bezjak, Martina in Mateja Majerle ter evrovizijska delegacija RTV Slovenija.