Kriminalne združbe, ki so doslej večinoma uporabljale klasične metode, se vse pogosteje povezujejo s podtalnimi hekerskimi skupinami in posamezniki s ciljem preseliti svoja nečedna dejanja v za zdaj še dovolj varno anonimnost interneta. Vroče blago bodo postala orodja za izkoriščanje ranljivosti različnih sistemov, znana pod imenom zero day vulnerabilities, še zlasti spletnih, ter sami vdori v skladišča podatkov in preprodaja ali okoriščanje z njimi.

Po ocenah strokovnjakov enega vodilnih podjetij za filtriranje vsebine spletnih vsebin Websense je organizirani kriminal počasi začel dojemati, kakšen potencial za ustvarjanje dobička je lahko internet. Z dobičkom na vidiku so kriminalne združbe prišle tako daleč, da so pripravljene vlagati v novo področje in financirati hekerje, da iščejo nove načine vdorov in izboljšujejo obstoječa orodja. In kjer je povpraševanje, je tudi ponudba. Število hekerjev s kriminalnimi nameni skokovito narašča.

Kot stranska dejavnost spletnega kriminala se bo povečalo tudi število napadov DDoS in podpora phishingu - ribarjenju za podatki s postavitvijo lažnih spletnih strani, ki so videti kot prave, le da so namenjene zbiranju številk kreditnih kartic, gesel in drugih podatkov. V sklopu tovrstnih napadov se pričakuje tudi povečan obseg poskusa vdorov v enega najbolj občutljivih internetnih servisov, to je v DNS-strežnike. DNS-strežniki vsebujejo podatke o domenah in IP-naslovih strežnikov, ki strežejo vsebino na teh naslovih. Napadalci lahko te podatke spremenijo in uporabnike interneta nevede usmerijo na lažne internetne strani.

Ker se brezžična in mobilna omrežja razširjajo z bliskovito hitrostjo, bodo vdori vanje postali stalnica. Pomanjkljiva varnost bluetooth naprav je idealna tarča za zlorabo mobilnih telefonov, prav tako uporaba nezaščitenih brezžičnih omrežij za odskočno desko za vdore v druga omrežja.

Še ena grožnja svetovnemu spletu so multimedijske vsebine, ki se širijo po njem. Velikost podatkov že skrbi večje ponudnike internetne pasovne širine (backbone providers), saj je v nekaterih omrežjih tovrstnega prometa že toliko, da upočasnjuje druge, bolj pomembne servise.