Kranio-sakralna terapija sodi med komplementarne veje zdravljenja. Razvila se je iz osteopatske medicine oziroma, natančneje, iz kranialne osteopatije. Gre za metodo izjemno mehkih manualnih mobilizacijskih tehnik, usmerjenih predvsem na kranio-sakralni sistem. To je kompleksni sistem vezivnega tkiva, možganske tekočine, lobanjskih in križničnih kosti ter centralnega živčevja, ki se razteza od glave do ledveno-križnega predela. Samo Lutman, dipl. višji fizioterapevt, terapevt in inštruktor kranio-sakralne terapije, dela v Ambulanti za fizioterapijo in celostno zdravljenje Lutman v Šempetru pri Novi Gorici. Kot fizioterapevt je delal v javnih zdravstvenih zavodih, nedavno je bil tudi uradni fizioterapevt slovenske alpske smučarske reprezentance. Je eden prvih fizioterapevtov z diplomo manualne ortopedske medicine Cyriax v Sloveniji. Opravil je izobraževanje iz manualne metode maitland v Avstriji. Z izobraževanjem v kranio-sakralni terapiji je začel na Upledger institute Italia, diplomiral pa na Accademii Cranio-Sacrale metodo Upledger v Italiji, kjer deluje kot asistent pri izobraževalnih programih.

Kaj je kranio-sakralna terapija in na kakšen način se izvaja?

Kranio-sakralna terapija (KST) je celostna manualna terapija, ki sodi med komplementarne pristope zdravljenja. Terapija se izvaja z rahlimi ročnimi dotiki, ki jih usmerjamo na hidravlični sistem, ki ga omejujejo kostni deli v lobanji (kranium) in križnici (sakrum). Odtod tudi izhaja ime "kranio-sakralna" terapija. Med izvajanjem terapije terapevtov dotik potuje po bolnikovem vezivnem tkivu. Kjer terapevt začuti oviro, se s pozornostjo ustavi in čaka na sprostitev. Terapevt kranio-sakralne terapije je praviloma zelo senzibilen in podpira bolnika tam, kamor ga usmeri dobro razvit notranji občutek. Posebnost te terapije je obravnava lobanjskih kosti in ustne votline.

Kdo lahko izvaja to terapijo, komu je namenjena oziroma ob kakšnih težavah je primerna?

KST lahko izvajajo strokovnjaki z različnih področij zdravstva in komplementarne medicine. Zelo primerna je pri delu fizioterapevtov, zobozdravnikov, zdravnikov, logopedov, psihoterapevtov, zdravstvenih tehnikov in drugih zdravstvenih delavcev. V tujini jo s pridom uporabljajo tudi osteopati, kiropraktiki, maserji in drugi zdravilci. Terapija je učinkovita pri zelo različnih težavah z zdravjem. Zaradi svoje posebnosti glede manualne obravnave lobanje in ustne votline je dobrodošla pri migrenah, vrtoglavicah, motnjah požiranja in okušanja, pri sinusitisu in pri težavah z ugrizom. S KST si lahko pomagamo pri obravnavi bolnikov z idiopatsko skoliozo in težavami, ki so povezane s slabo držo. Zelo uspešno lahko pomagamo ljudem, ki jim nagajajo krči gladke muskulature (žrelo, požiralnik ali želodec). KST upošteva človeka kot celoto in priznava vpliv telesnih, čustvenih in socialnih dejavnikov na zdravje. Zato je primerna tudi za delo s psihosomatsko simptomatiko. S posebnimi ročnimi tehnikami in terapevtskim dialogom lahko dajemo podporo ljudem z depresijo in anksioznostjo. Prav tako je koristna pri obravnavi ortopedskih patologij ali pa zgolj pri izboljšanju splošnega počutja. Na kratko bi lahko rekli, da jo je smiselno uporabiti vedno, kadar je v ospredju podpora samozdravilnim mehanizmom v človeku.

Terapija ugodno vpliva tudi na nosečnice in je blagodejna priprava na porod. Zakaj?

KST uporablja izredno varne ročne premike, ki ne presegajo sile teže 5 g. Zato je metoda primerna za obravnavo bolečine v križu pri ženskah tudi v pozni nosečnosti. Poleg tega obstajajo v KST posebni ročni prijemi, namenjeni sproščanju medeničnega dna in medenično-križničnih sklepov. Telo nosečnic se mora ves čas prilagajati nenehnim spremembam, ki jih narekujeta rast in razvoj otroka v maternici. S KST je mogoče zagotoviti skladno in harmonično prilagoditev na spreminjajoče se biomehanske razmere v telesu nosečnice.

Ste ustanovitelj Akademije za kranio-sakralno terapijo v Sloveniji. Lahko predstavite programe izobraževanja, ki jih izvajate, in komu so namenjeni?

Program izobraževanja je sestavljen iz štirih modulov. Prva dva se posvečata predvsem delu na lobanjsko-križnični osi in ustni votlini. Tretji in četrti modul pa vpeljeta tečajnike na področje telesno-čustvenih povezav. Trenutno se za naše programe odločajo predvsem strokovnjaki s področja fizioterapije, želeli pa bi si sodelovanja tudi z zobozdravniki, zdravstvenimi tehniki, defektologi in drugimi zdravstvenimi delavci. Akademija je odprta vsem, ki jih to znanje zanima. V tujini se za to znanje odločajo celo veterinarji. Zelo zanimivo je poučevati pestrim skupinam, kjer se v istem "razredu" znajdejo maser, zdravilec, zobozdravnik in glasbenik. V takih primerih uvidimo, da imamo glede možnosti ročnih zaznav in neverbalne komunikacije z dotikom vsi popolnoma enake predispozicije, ne glede na poprejšnje znanje in izobrazbo. Akademija ponuja tudi prilagojene tečaje za laike - starše otrok s posebnimi potrebami. Na teh seminarjih se lahko starši naučijo nekaj koristnih praktičnih napotkov, s katerimi lahko dodatno pomagajo svojim otrokom. Ponujamo tudi seminarje za nosečnice v smislu sproščanja in priprave na porod.

Poleg kranio-sakralne terapije v Ambulanti za fizioterapijo in celostno zdravljenje Lutman izvajate tudi druge vrste fizioterapije, manualne terapije, celostnega zdravljenja in programov za dobro počutje. Nam lahko predstavite te metode oziroma dejavnosti?

Vse naše dejavnosti težijo k bolj harmonični povezanosti telesnih in čustvenih elementov človeka. Ljudi, ki pridejo k nam po pomoč, spodbujamo, da prevzamejo odgovornost do svojega zdravja. Če nam to uspe, imamo odprte možnosti za uporabo vrste terapevtskih tehnik, ki jih izbiramo prilagojeno posamezniku. Vedno začnemo na fizični ravni. Uporabljamo manualno terapijo, plesno-gibalne izrazne tehnike in terapevtsko dihanje. Vodilo pri našem delu je védenje, da se zdravilni proces požene samostojno in je odvisen od notranjih dejavnikov v posamezniku. Naša vloga je zgolj pomoč ljudem pri procesih ozaveščanja in samozdravljenja.