Vedno več je učiteljev in predavateljev, ki svoje zapiske, prosojnice in predavanja objavljajo tudi na spletu, tako da internet namesto izobraževalne pomoči postaja izobraževalna metoda oziroma kanal. Dejstvo je, da je splet skupek neskončnih in uporabnih informacij, ki lahko učencem, dijakom in tudi študentom služijo pri doseganju postavljenega cilja - pridobivanju znanja.

Tujih strani na pretek

V tujini je kar nekaj spletnih strani, ki učencem, dijakom in študentom pomagajo pri učenju oziroma študiju. Tudi oblikovno so povečini prilagojene tako otroški estetiki kot otroškemu razmišljanju. Na strani www.cosmeo.com lahko na primer učenci na prijazen način osvojijo kar nekaj znanja. Stran je plačljiva in ko odštejemo nekaj več kot 9 ameriških dolarjev, se nam odprejo vrata velike šolske knjižnice. Podobne informacije lahko dobimo na straneh StudyBuddy.com ali HomeworkSpot.com.

Tudi v Sloveniji si učenci, dijaki in študentje veliko pomagajo z internetom. Pri tovrstnem učenju je seveda velika prednost, če poznamo angleški jezik, saj je večina spletnih informacij ravno v angleščini.

Tudi v Slovenščini

Ena največjih spletnih strani v slovenskem jeziku je www.dijaski.net, ki novodobnim dijakom omogoča lažje prebijanje skozi srednješolska leta. Stran je pregledna in vsebuje ogromno uporabnih informacij. Predmeti so razdeljeni na 4 sklope: jeziki, družboslovje, naravoslovje in drugo. Vsak sklop ima več podstrani, kjer se lahko sleherni dijak dokoplje do velikega števila informacij in si posledično precej olajša delo. Snovalci spletnega portala so poskrbeli za zapiske, referate, teste, maturo in seveda za nepogrešljive "plonkce".

Ta portal ima tudi precej obsežen forum, kjer se dijaki pogovarjajo o vsem, kar se tiče dijaškega dela in življenja.

Zanimiva stran je tudi http://solajenora.krneki.org Res je, da oblikovno in vsebinsko ni ravno vrhunska, saj smo že v samem meniju naleteli na nekaj slovničnih napak, a lahko učenci na njej kljub temu najdejo obilo dobrih informacij. Zagotovo so uporabne obnove obveznih domačih branj, prav tako pa eseji, vaje, primeri testov, prepisi zapiskov in snovi.

Eden bolj zabavnih portalov je http://www.naj-prfoks.com. Na njem dijaki glasujejo za najboljšega profesorja. Portal je zanimiv tudi zato, ker je mogoče vpisati svoj komentar k čisto vsakemu vpisanemu profesorju. Kljub temu, da se portal na prvi pogled morda zdi bolj zabavljaški, pa lahko dijaki na njem dobijo dobre informacije o profesorjih, zaradi česar bodo z njimi laže shajali.

Dober vir informacij so tudi spletni forumi, ki jih je danes mogoče najti že na številnih spletnih straneh. Tudi fakultete in srednje šole na primer imajo na svojih spletnih straneh odprte forume za svoje dijake, tako da je mogoče pomoč dobiti tudi na teh forumih. Tudi tu pridejo prav izkušnje drugih dijakov ali učencev, ki so posamezne teste ali izpite že opravili in lahko svetujejo, na kaj je treba biti pozoren pri posamezni snovi.

Poleg tega nam internet ponuja kar nekaj prosto dostopnih virtualnih knjižnic, kjer lahko listamo in prebiramo najbolj znana dela svetovnih piscev. Med ponudniki je Google, ki na svoji strani books.google.com predstavlja velik izbor knjig. Obstajajo pa tudi drugi ponudniki, kot na primer manybooks.net, www.free-ebooks.net. Te strani služijo predvsem srednješolcem in študentom, ki lahko kar prek spleta preberejo želeno knjigo.