V letu 2002 je po floridski farsi na predsedniških volitvah leta 2000 ameriški kongres sprejel zakon Pomoč Ameriki na volitvah, ki predstavlja popolno tehnološko posodobitev vseh volišč v ZDA. Od tega leta je ameriška vlada porabila že dobre tri milijarde dolarjev za nakup nove opreme, ki bo volilcem omogočila uporabo elektronskih glasovnic in računalniško zbiranje ter obdelavo podatkov. Enotna digitalizacija ameriških volišč naj bi dolgoročno pomenila manjše stroške volitev in hitrejšo objavo rezultatov, menijo v svetovalnem podjetju Election Data Services.

Pri tem podjetju ocenjujejo, da bo že na prihodnjih predsedniških volitvah v ZDA okoli 40 odstotkov ameriških volilcev uporabljalo za oddajo glasovnic elektronske naprave. Vendar pa se pri sami tehnološki izpopolnjenosti teh naprav pojavljajo velike težave, ki so del razprav med zagovorniki uvedbe te tehnologije in tistimi, ki o tem še dvomijo.

Kot je povedal Aleks Jakulin, raziskovalec na Univerzi Columbia, ki spremlja razvoj digitalizacije ameriških volišč, je ta tehnologija še neizpopolnjena in predstavlja zaradi pomanjkanja varnosti pred možnimi zlorabami nevarnost za samo demokratičnost volitev. Tako ima podjetje Diebold, ki kot Sequoia izdeluje glasovalne stroje, že dolgo večje težave s svojim izdelkom. Dejstvo je namreč, da so stroji zelo preprosti, zaradi česar so zelo lahka žrtev že povsem amaterskih računalniških manipulacij, je povedal Jakulin.

Kot pravi, je ena od večjih težav z elektronskimi volitvami tudi v tem, da bi bila manipulacija elektronskega štetja glasov narejena na način, ki bi ga bilo pri namerni zlorabi težko zaznati. Pri običajnih postopkih glasovanja že lahko posamično okrožje slepari z rezultati pri štetju glasov, ki pa jih z nekaterimi enostavnimi postopki in tudi s primerjavo z anketami javnega mnenja lažje zaznamo in tako hitro ugotovimo, kako je prišlo do goljufij. Z glasovalnimi stroji pa po drugi strani lahko skoraj neopazno spremenimo po nekaj glasov v vsakem okrožju, ki v skupnem seštevku vplivajo na izid volitev. Take manipulacije so še posebej pomembne pri večinskih glasovalnih sistemih, kot ga imajo v ZDA. Zato je enotno mnenje strokovnjakov za računalništvo, da je za uvedbo tovrstnega glasovanja še prezgodaj, je povedal Jakulin.

O uvedbi elektronskih volitev menijo podobno tudi na ministrstvu za javno upravo, ki je zadolženo za področje digitalizacije javne uprave v Sloveniji. Povedali so, da je trenutno pri tehnologiji, ki jo uvajajo v ZDA, največja težava predvsem varnost in zaupanje državljanov v volilni proces. Za zaupanje državljanov v demokracijo je nujno, da volilni proces poteka popolnoma pregledno in pod nadzorom, ki pa je pri elektronskih volitvah še omejen, je povedal minister za javno upravo Gregor Virant.