Seveda nas je zanimalo, zakaj Kramberger po tem pogovoru, ki je omenjen že v včerajšnjem pisanju Dnevnika o sojenju obdolženemu duhovniku, ni reagiral in Joštu vsaj začasno prepovedal opravljanje duhovniških dolžnosti.

V tistih dveh mesecih Kramberger ni mogel reagirati drugače, kot je, med drugim zato, ker je zadeva prek medijev prišla v javnost, je oviro za drugačno postopanje v pomanjkanju časa našel Janez Lesnika, škofijski kancler mariborske škofije. "Poleg tega se je nadškof pogovoril tudi z mnogimi drugimi osebami, ki bi lahko kaj vedele o primeru, denimo z duhovniki iz Artičam sosednjih župnij, vendar so vsi zatrdili, da je tam vse v redu."

Po drugi strani Joštu ni bilo mogoče začasno prepovedati opravljanja službe, saj je v cerkvi "pri presojanju vseh zadev odločilna notranja moralna gotovost", pojasnjujejo na nadškofiji, kar z drugimi besedami pomeni, da bi moral biti Kramberger osebno popolnoma prepričan, da je vsa stvar utemeljena. Vendar ga razkritje mladenke, ki je Dnevniku med drugim povedala, da je duhovnik ni le otipaval, pač pa tudi posilil in ji povsem uničil otroštvo, očitno ni prepričalo. V zvezi s sumi spolnega nasilja pa smo iz cerkvenih krogov dobili tudi pojasnilo, sicer neuradno, da se na vsako govorico njihovi dostojanstveniki resnično ne morejo odzvati in kar tako premeščati duhovnikov ali jim celo prepovedovati opravljanja službe.

Na nadškofiji vseeno zagotavljajo, da zadeve niso pometli pod preprogo, ker je Karla Jošta nadškof Kramberger že ob začetku preiskave odpoklical z mesta župnika in mu s tem onemogočil ponavljanje domnevnih nečednosti, pozval pa ga je tudi, naj pove resnico in sodeluje s preiskovalnimi organi. Ali bo to tudi kaj zaleglo, bo jasno šele po sojenju, ki se je na krškem okrožnem sodišču začelo v sredo. Sicer pa proti obtoženemu duhovniku vzporedno s postopkom na sodišču teče tudi postopek na cerkvenem sodišču, pri katerem bodo sodbo iz Krškega upoštevali, saj je to pametno in priporočljivo, nam je še povedal Janez Lesnika.

V tem primeru je zanimivo tudi, da so nam na mariborski nadškofiji zatrdili, da so predpisi zakonika cerkvenega prava pri takšnih prestopkih strožji od civilne zakonodaje. Ob tem pa zapisali, da je po "cerkvenem pravu kaznivo dejanje spolni napad na mladoletno osebo, mlajšo od 16 let, po civilnem pa na osebo, mlajšo od 15 let".