Dell in ameriška komisija za varnost potrošniške elektronike (US Consumer Product Safety Commision) sta sredi avgusta po večmesečnih usklajevanjih le dosegla soglasje in pozvala uporabnike, naj vrnejo 2,7 milijona baterij proizvajalcu za brezplačno zamenjavo, saj so odkrili, da lahko zaradi pregrevanja pride do požara. Še 2,4 milijona baterij bo Dell zamenjal uporabnikom zunaj ZDA. Po navedbah Della je prišlo do napak na baterijah, ki jih za Dell na Japonskem in Kitajskem izdeluje Sony. Omenjene baterije so v prenosnikih Dell Latitude, Inspirion in Precision, izdelani pa so bili med 1. aprilom 2004 in 18. julijem 2006. Baterije uporabniki prepoznajo po značilnih napisih "Made in Japan", "Made in China" ali "Battery cell made in Japan, assembled in China".

Serijska številka baterije je odtisnjena na beli nalepki na vrhu baterije, Dell pa je posebej za odpoklic na spletni strani www.dellbatteryprogram.com vzpostavil bazo, v kateri lahko uporabniki preverijo, ali velja vpoklic tudi za njihovo baterijo. Pri slovenskem zastopniku Della, ljubljanskem FMC, pravijo, da so v Sloveniji prodali približno 900 prenosnikov z baterijami, ki jih bo treba zamenjati.

Da gre za precej resno grožnjo, pove dejstvo, da Dell uporabnike poziva, naj takoj pokličejo najbližjega pooblaščenega Dellovega partnerja in naj ne uporabljajo prenosnikov. Če jih že morajo, naj najprej odstranijo baterijo in računalnik uporabljajo samo s priloženim napajalnikom. Po vpoklicu 22.000 baterij decembra 2005, dobrega četrt milijona v letu 2001 in 27.000 v letu 2000 je to že četrti Dellov večji odpoklic baterij.

Predstavniki slovenskega distributerja Applovih računalnikov pravijo, da napaka na njihovih baterijah ni kritična in da uporabniki lahko brez zadržkov uporabljajo prenosnike, dokler ne dobijo zamenjave. Po besedah Miloša Mitrovića iz podjetja EPL gre za napako, ki vpliva predvsem na tehnične karakteristike in vzdržljivost baterije, ki ne ustrezajo Applovim standardom. Uporabniki lahko preverijo, ali je njihova baterija na seznamu vpoklicanih, na Applovi internetni strani http://support06.apple.com in se nato obrnejo na slovenskega distributerja, saj je tudi v Sloveniji kar nekaj prenosnikov, ki imajo omenjeno napako.

Baterije, ki jih je za Apple izdeloval Sony, so od oktobra 2003 vgrajevali v 12-palčne prenosnike iBook G4, in PowerBook G4 ter 15-palčne PowerBook G4, prodajali pa so jih tudi v Sloveniji.

Kot je znano, lahko poškodovana baterija povzroči eksplozijo ali požar ter poškoduje uporabnika in druge naprave v računalniku. Doslej je znanih šest primerov, v katerih je pregrevanje baterije povzročilo požar. Prav tako lahko pregrevanje baterije poškoduje ali pa celo uniči prenosni računalnik. Kot trdijo poznavalci, sta tako Dell kot Sony že nekaj časa vedela za napako, vendar uporabnikov nista opozorila. Največjo grožnjo sodobnim baterijam predstavlja tako imenovan interni kratek stik, kjer pride do fizičnega stika med katodo in anodo. V trenutku, ko pride do takšnega kratkega stika, ki ga poznamo pod izrazom termalni pobeg, se vsa energija, nakopičena v baterijski celici, spremeni v toplotno in lahko izzove požar.