V vojaški policiji pravijo, da so policisti pri njih vedno dobrodošli, ker so dobro usposobljeni. Sogovornik, ki je hotel ostati neimenovan, je potrdil, da k njim prihaja več policistov, o njihovem številu pa ni želel govoriti.

Tudi na domžalski policijski postaji se dogaja nekaj podobnega. V zadnjega pol leta naj bi z njihove policijske postaje odšlo deset policistov. S pomanjkanjem policistov se srečujejo tudi na postajah v Šiški in Mostah.

Eden od policistov, ki prav tako razmišlja, da bi slekel policijsko uniformo, nam je v pogovoru nanizal kar nekaj razlogov, zakaj bi se odločil za to. Slaba plača, okoli 700 evrov neto, neugodne delovne razmere (nenehno delo, prazniki, nejasni urniki), več dela in odgovornosti. Pritožil se je tudi nad mobingom, negativno selekcijo, kjer napredujejo manj sposobni in taki, ki znajo pisati le plačilne naloge. Za konec je še pristavil, da policiji pada ugled. Včasih je bil to časten poklic, ki je nekaj pomenil, danes pa v policiji ostajajo zgolj tisti, ki imajo samo srednjo policijsko šolo, in taki, ki so policisti s srcem, ampak teh je vedno manj.

Omenimo še, da je vlada pred tremi leti ugotovila, da so v policiji potrebne organizacijske spremembe. Takrat so načrtovali, da bo na državni, regionalni in lokalni ravni treba spremeniti število sistemiziranih delovnih mest, da bi s tem zagotovili več delovnih mest in posledično več policistov na terenu. Vlada je tako notranjemu ministrstvu oziroma policiji naložila, da pripravi načrt sprememb. Poleg tega so se na ministrstvu zavezali, da bodo do 1. januarja 2007 pripravili tudi ustrezen načrt, s katerim bi zagotovili nemoteno izvajanje vseh nalog policije. Vendar jim to, kot kaže, ni povsem uspelo.